Gorąca czekolada z chilli i wanilią

Gorąca czekolada z chilli i  wanilią

W ubiegłym roku podróżując Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk trochę bliżej  poznałam kuchnię meksykańską, która bardzo przypadła mi do gustu i obok włoskiej stała się moją ulubioną. Napotkałam wtedy wiele ciekawych potraw, które weszły na stałe do naszego menu. Nie przeszkadza mi to jednak dalej zgłębiać tajemnice pysznej, meksykańskiej kuchni w ramach akcji Hola Mexico, którą ogłosiła Shinju.

Meksyk pozostaje ojczyzną kakao i czekolady, która w dawnych wiekach była napojem bogów i władców. Pokazywałam juz kiedyś Kawę Azteków a dzisiaj przyszła kolej na gorącą czekoladę z chilli i wanilią.

Zdjęcie - Gorąca czekolada z chilli i  wanilią  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietany ( ja dałam trochę mniej)
  • 1 laska wanilii
  • 150 g ciemnej czekolady
  • szczypta chilli

Mleko i śmietankę wlać do garnuszka i podgrzać aż sie zagotuje. Dodać ziarenka wyskubane z wanilii oraz chilli. Następnie dodać czekoladę i dokładnie wymieszać aż się wszystkie składniki połączą. Podawać w filiżankach.

Smacznego:)

Kategorie przepisów