Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Kurczak w sosie słodko -  kwaśnym

Miałam się trochę wstrzymać z chińskimi daniami ale ten kurczak jest tak pyszny że spieszę podać przepis. Kurczak w chrupiącym cieście w sosie słodko kwaśnym nie może nie smakować. Jest rewelacyjny, można go podać z makaronem albo z ryżem. Przepis znalazłam w Moim Gotowaniu i dopisuję go do akcji Z widelcem po Azji.

Zdjęcie - Kurczak w sosie słodko -  kwaśnym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 4 łyżki ketchupu
  • 5 łyżek oleju ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 filety z kurczaka
  • 1 jajo
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

Jajka rozmieszać z solą. Kurczaka pokroić w paski i każdy kawałek panierować w mące i w jajku. W woku lub  głębokiej patelni rozgrzać olej ryżowy i smażyć kurczaka. Wyjąć i osuszyć na papierowym ręczniku. Do woka wrzucić posiekaną cebulę, czosnek, chili  i chwilę smażyć. Dodać  sos sojowy, ocet, ketchup. Chwilę pogotować, doprawić solą i pieprzem do smaku. Do gotowego sosu włożyć kurczaka i podawać z ryżem lub makaronem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów