Kurczak w sosie słodko - kwaśnym
Miałam się trochę wstrzymać z chińskimi daniami ale ten kurczak jest tak pyszny że spieszę podać przepis. Kurczak w chrupiącym cieście w sosie słodko kwaśnym nie może nie smakować. Jest rewelacyjny, można go podać z makaronem albo z ryżem. Przepis znalazłam w Moim Gotowaniu i dopisuję go do akcji Z widelcem po Azji.
Składniki:
- 1 czerwona papryka chili
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 4 łyżki ketchupu
- 5 łyżek oleju ryżowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki octu winnego
- 3 łyżki cukru
- 3 filety z kurczaka
- 1 jajo
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
Jajka rozmieszać z solą. Kurczaka pokroić w paski i każdy kawałek panierować w mące i w jajku. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej ryżowy i smażyć kurczaka. Wyjąć i osuszyć na papierowym ręczniku. Do woka wrzucić posiekaną cebulę, czosnek, chili i chwilę smażyć. Dodać sos sojowy, ocet, ketchup. Chwilę pogotować, doprawić solą i pieprzem do smaku. Do gotowego sosu włożyć kurczaka i podawać z ryżem lub makaronem.
Smacznego:)