Lubię ciasta z makiem, ale suchym. Za takimi typu zwijany makowiec z ogromna ilością masy makowej, nie przepadam , co najwyżej mogę zjeść od czasu do czasu makowiec krucho - drożdżowy mojej Mamy, albo torcik bez mąki.
Przepis na nie znalazłam u Cudawianki. Od Niej też zaczerpnęłam nazwę, bo bardzo mi się spodobała.Tak przygotowane mięsko jest baaardzo delikatne, pewnie przez marynowanie w majonezie, miękkie, no i oczywiście smaczne :)
Słodko -kwaśna i lekko szczypiąca w język. Doskonale smakuje z jarskimi kotletami lub jako dodatek do pieczonego i smażonego drobiu oraz wieprzowiny. Ostatnio podałam ją z bamboszkami kurczakowymi. Pycha!
Nie zdążyłam na Dzień Pizzy, nie szkodzi;). Uwielbiamy calzone! We Włoszech jedliśmy kilka razy, bardzo nam smakowało. Ja zrobiłam je po raz pierwszy. Korzystałam z przepisu Dorotuś, troszeczkę go zmieniając. Zamiast czarnych oliwek dałam zielone, bo takie akurat miałam. Dodałam także szynkę i trochę papryki. Wyszło pysznie! Dziwię się, że tak długo zbierałam się do zrobienia calzone ;))
Crema di Limoncello to powszechnie znany trunek i pewnie lubiany bo raczej wszystko co cytrynowe cieszy sie sporą popularnością. Mnie zawsze zachęca taki słoneczny kolor. Przepis ze zbiorów Macieja Kuronia.
Ludzie dzielą się na dwie grupy. Na tych, którzy wolą dół bułek i tych, którzy preferują górę. Ja, jeżeli mogę wybierać, sięgam po dół, oddając górę synkowi, który zawsze jest wtedy bardzo zdziwiony. Jest mi wdzięczny do granic możliwości, patrzy na mnie z podziwem - jak to mama się poświęca dla dziecka:)
Akcja Ireny i Andrzeja dopinguje mnie do próbowania nowych przepisów rodem z kuchni azjatyckiej, z którą do tej pory zbyt dobrze się nie poznałam. Z chęcią poznaję nowe smaki, a jak danie nie wymaga długich przygotowań i wielu nieznanych mi składników to tym chętniej je robię. Tym razem skorzystałam z przepisu na japońskiego kurczaka teriyaki, który znalazłam u Atinki. Bardzo nam smakował, szczególnie mojemu Ukochanemu. Z pewnością wrócę do tej receptury ponownie, polecam i życzę smacznego.
Nowa propozycja obiadowa - wątróbka w sosie musztardowym, nowy przepis, który otrzymałam od mojej kolegi Jacka. Choć nie przepadam za wątróbką, muszę powiedzieć, że takie połącznie przypadło mi do gustu, polecam!
Smaczne curry z kurczaka rodem z Indii. Przepis na nie znalazłam na blogu Ireny i Andrzeja. Zmieniłam tylko tyle, że dodałam od siebie jeszcze żółtą paprykę, bo akurat miałam ją pod ręką oraz suszoną kolendrę. Moja wersja jest dość pikantna, gdyż użyłam bardzo ostrej mieszanki curry, ale my lubimy tak mocno doprawione dania :) Polecam :)
Jedno z moich ulubionych ciast i to nie tylko dlatego, że zawsze się udaje. Pierwszy raz upiekłam je, kiedy miałam 9 lat i od tej pory często gości na moim stole, szczególnie w okresie wiosenno - letnim. Można je piec z przeróznymi owocami, także z konserwowymi - jeśli używamy mrożonych - nie należy ich wcześniej rozmrażać. Można również uzyć suszonych sliwek albo dorzucić rodzynki do ciasta.
Szarlotka, na specjalne życzenie mojego synka, bo to jego ulubione ciasto. Jabłuszka z cynamonem pośrodku kruchego ciasta, a na wierzchu chrupiący lukier. Wręcz rozpływa się w ustach, mniam! Bardzo polecamy, jest przepyszna! Za przepis dziękujemy .Agatce.
Dzisiaj mały powrót do korzeni.Tak się wszystko zaczęło.To było pierwsze ciasto, które samodzielnie upiekłam. Piekłam je ciągle. Za czasów mojej podstawówki pojawiało się na stole niemal co niedzielę. Do tej pory je piekę. Mogę śmiało powiedzieć, że jest to najbardziej charakterystyczny twór mojej kuchni już od najmłodszych lat.
Podobną sałatkę, z makaronem, kurczakiem i ananasem robiłam już wiele razy jednak muszę przyznać, że ta jest wyjątkowa a to wszystko dzięki curry. Wystarczy odrobina, żeby nadać sałatce pysznego aromatu. Bardzo polecam:)
Lubię przepisy Neli Rubinstein. Są takie smaczne, przytulne, niczego mi w nich nigdy nie brakuje, a wszystkie składniki rozwijają pełnię smaków. Taką kuchnią można rozpieścić bliskich. To dlatego wyobrażałam sobie, że dom, gdzie podaje się takie pyszne obiady, desery, jest na pewno domem szczęśliwym.