Kurczę pieczone!
Nie ma to jak zjeść na obiad dobrze upieczonego kurczaka. Powinien być soczysty, przyprawiony i mieć miło chrupiącą skórkę. Te pałki są właśnie takie – po prostu pyszne.
Włóż je do marynaty minimum godzinę przez pieczeniem, mogą w niej zostać nawet cały dzień.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Kurczę pieczone! Składniki
- kurczak - 8 pałek lub cały ptak
- oliwa - 3 łyżki
- melasa - 1 łyżeczka
- ocet winny - 1 łyżeczka
- rozmaryn - 1/2 łyżeczki, suszony
- papryka suszona - 1/4 łyżeczki (użyłam wędzonej
- cebula - 1 szt
- czosnek - 1 ząbek
- ziele angielskie - 4 ziarenka
- liść laurowy - 2 szt
- sól, pieprz - do smaku
Wymieszaj wszystkie płynne składniki marynaty. Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w piórka. Rozbij ziarenka ziela angielskiego, dodaj listki laurowe. Całość wymieszaj. Kurczaka umyj, osusz, posól i popieprz. Dokładnie pokryj marynatą, odstaw na minimum godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie zdejmij nadmiar zalewy z mięsa, ułóż w lekko natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Piecz w temp. 170 oC do momentu zarumienienia skórki (przez pierwsze 30 minut kurczak może być przykryty folią aluminiową).