Szarlotka królewska

Szarlotka królewska

                    Szarlotka, na specjalne życzenie mojego synka, bo to jego ulubione ciasto. Jabłuszka z cynamonem pośrodku kruchego ciasta, a na wierzchu chrupiący lukier. Wręcz rozpływa się w ustach, mniam!  Bardzo polecamy, jest przepyszna! Za przepis dziękujemy .Agatce.

Zdjęcie - Szarlotka królewska  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kruche ciasto (2 placki):
* 250g masła lub margaryny
* 500g mąki pszennej, przesianej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 100g cukru
* 3 jajka

Składniki na masę jabłkową:
* 1,5 kg kwaśnych jabłek (użyłam musu jabłkowego mojej mamy)

* ok. 50-70g cukru (lub więcej, jeśli jabłka są mniej słodkie)
* 1 opakowanie galaretki cytrynowej

*cynamon w ilości jaką lubicie

Składniki na lukier:
* 150g cukru
* 4-5 łyżek wody
* sok z połowy cytryny

ewentualnie: garść skórki pomarańczowej do dekoracji ciasta

Wykonanie:

Masło rozpuścić, odstawić do wystudzenia. Do dużej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i wymieszać. Wlać wystudzone masło, dodać jajka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części.
Jedną część ciasta rozwałkować na wymiar blachy, w której będzie pieczone ciasto (można dokończyć wałkowanie już w blasze lub wałkować ciasto na papierze, który należy przełożyć do blaszki wraz z ciastem). Piec ciasto ok. 20-25 minut w temperaturze 175 stopni na złoty kolor.
Tak samo postąpić z drugą częścią.

W czasie kiedy placki się pieką jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić na niewielkie kawałki i dusić prawie do rozpadnięcia (dobrze, żeby zachowało się trochę cząstek). Do gorących jabłek wsypać cukier i galaretkę, dokładnie wymieszać. Ja użyłam gotowego musu jabłkowego mojej mamy dodając do niego galaretkę i cynamon.

Na jeden placek wyłożyć gorące jabłka, przykryć drugą częścią ciasta.

Przygotować lukier: cukier wsypać do rondelka, wlać wodę, gotować na małym ogniu stale mieszając. Kiedy cukier się rozpuści, gotować jeszcze 5 minut. Odstawić z ognia na 5 minut (powinien zacząć gęstnieć, jeśli nie gęstnieje, dosypać 2 łyżki cukru i ponownie zagotować), wlać sok z cytryny, wymieszać i jeszcze ciepłym lukrem polać ciasto. Można posypać skórką pomarańczową, ja nie posypywałam.

Smacznego :)

Zdjęcie - Szarlotka królewska  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów