Schab z musem jabłkowym
Lubię przepisy Neli Rubinstein. Są takie smaczne, przytulne, niczego mi w nich nigdy nie brakuje, a wszystkie składniki rozwijają pełnię smaków. Taką kuchnią można rozpieścić bliskich. To dlatego wyobrażałam sobie, że dom, gdzie podaje się takie pyszne obiady, desery, jest na pewno domem szczęśliwym. Przykro mi było czytać w książce Sławomira Kopera, że wcale a wcale tak nie było. U nas w każdym razie przepisy Neli Rubinstein cieszą się powodzeniem i sentymentem. Pamiętam jednak zawsze, że smakołykami do serca niekoniecznie się trafi na długo, bo nieustannie mnie śmieszy (wiem, mam spaczone poczucie humoru), jak rozpieszczany domowymi, pracochłonnymi obiadami i wypiekami mąż-smakosz-koneser odchodzi do innej niewiasty, wcale niekoniecznie młodszej i z zachwytem pałaszuje pizzę na zamówienie. ;-)) No cóż, dobry obiad niekoniecznie jest inwestycją w miłość, ale jest lepszy od pizzy na zamówienie. :-)
Schab pieczony z musem jabłkowym
1,5 kg schabu z kością
sól
czarny pieprz
łyżeczka suszonego tymianku
3 duże cebule obrane i pokrojone na ćwiartki
2 łyżki stołowe masła
6 jabłek nadających się do pieczenia
6 łyżeczek cukru
Nagrzewam piekarnik do 150 stopni. Schab nacieram solą, pieprzem, tymiankiem i układam w żaroodpornym naczyniu. Przy niskiej temperaturze pieczenia mięso nie wyschnie, tylko pięknie się upiecze.
Wydrążam nieobrane jabłka i układam je w osobnym naczyniu grubo wysmarowanym masłem. Posypuję je cukrem i polewam połową szklanki wody. Mięso i jabłka wstawiam do piekarnika na 2 godziny.
Mniej więcej po półtorej godzinie do mięsa wrzucam cebule, polewam i mięso i je wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Po 2 godzinach pieczenia wyjmuję jabłka. Mięso piekę jeszcze przez pół godziny, ale już w wyższej temperaturze - 180 stopni.
Jabłka miksuję wraz ze skórkami i galaretką, która wytworzyła się na dnie naczynia. W ten sposób uzyskuję jabłkowy mus do mięsa.
Po 2 i pół godzinie mięso jest gotowe. Zostawiam je jeszcze w ciepłym piekarniku przez kwadrans. Następnie odkrajam od kości.
Podaję z musem jabłkowym i ćwiartkami cebuli.
* źródło - "Kuchnia Neli" Aniela Rubinstein, wyd. Muza SA