Wątróbka w sosie musztardowym

Wątróbka w sosie musztardowym

Zdjęcie - Wątróbka w sosie musztardowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nowa propozycja obiadowa - wątróbka w sosie musztardowym, nowy przepis, który otrzymałam od mojej kolegi Jacka. Choć nie przepadam za wątróbką, muszę powiedzieć, że takie połącznie przypadło mi do gustu, polecam!

Składniki:

  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka Vegety (do smaku)
  • 0,5 szklanki bulionu (może być z kostki rosołowej)
  • 1 łyżka musztardy, najlepiej ostrej
  • 2/3 szklanki gęstej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 500 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej
  • pieprz, sól
  • olej lub oliwa z oliwek

Wątróbkę obmyć, osuszyć. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju na głębokiej patelni. Oprószyć mąką, a następnie wlać gorący bulion, dodać Vegetę, dokładnie wymieszać.

Sos mieszać do momentu zagotowania. Po zagotowaniu dusić jeszcze 10 minut na małym ogniu. Dodać śmietanę wymieszaną z musztardą, zmiażdżonymi ząbkami czosnku, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Zdjęcie - Wątróbka w sosie musztardowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów