Wątróbka w sosie musztardowym
Nowa propozycja obiadowa - wątróbka w sosie musztardowym, nowy przepis, który otrzymałam od mojej kolegi Jacka. Choć nie przepadam za wątróbką, muszę powiedzieć, że takie połącznie przypadło mi do gustu, polecam!
Składniki:
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka Vegety (do smaku)
- 0,5 szklanki bulionu (może być z kostki rosołowej)
- 1 łyżka musztardy, najlepiej ostrej
- 2/3 szklanki gęstej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 500 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej
- pieprz, sól
- olej lub oliwa z oliwek
Wątróbkę obmyć, osuszyć. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju na głębokiej patelni. Oprószyć mąką, a następnie wlać gorący bulion, dodać Vegetę, dokładnie wymieszać.
Sos mieszać do momentu zagotowania. Po zagotowaniu dusić jeszcze 10 minut na małym ogniu. Dodać śmietanę wymieszaną z musztardą, zmiażdżonymi ząbkami czosnku, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!