Poppyseed brownie

Poppyseed  brownie

Lubię ciasta z makiem, ale suchym. Za takimi typu zwijany makowiec z ogromna ilością masy makowej, nie przepadam , co najwyżej mogę zjeść od czasu do czasu makowiec krucho - drożdżowy mojej Mamy, albo torcik bez mąki.

I... sama nie wiem co mnie podkusiło, aby upiec to brownie. A najlepsze jest to, że właśnie to brownie okazało się najsmakowitszym jakie do tej pory jadłam. Zeżarłam bezwstydnie 4 duże kawałki:) I na całe szczęście nie tylko ja je zachwalałam, bo zrobiłam podwójną porcję:) a co by to było gdybym sama musiała wszystko zjeść ! :)

Zdjęcie - Poppyseed  brownie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: Pytanie na śniadanie/

Poppyseed brownie

Skladniki:

  • 2 gorzkie czekolady (po 100g)
  • kostka masła (200g)
  • 6 jaj
  • szklanka masy makowej (może być z puszki)
  • szklanka mąki
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • jogurt naturalny typu greckiego (bardzo gęsty)

 

Masło i czekoladę rozpuść na parze. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj masę makową, przesianą mąkę, szczyptę soli oraz masło z czekoladą. Dobrze zmiksuj. Całość wlej do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tarta formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 20 - 25 minut.

Wystudź, pokrój na kwadraty i oprósz cukrem pudrem. Tuz przed zjedzeniem, posmaruj swój kawałek warstwą orzeźwiającego jogurtu.

Zdjęcie - Poppyseed  brownie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Smacznego!

Kategorie przepisów