Marchewka smażona z ananasem

Marchewka smażona z  ananasem

Słodko -kwaśna i lekko szczypiąca w język. Doskonale smakuje z jarskimi kotletami lub jako dodatek do pieczonego i smażonego drobiu oraz wieprzowiny. Ostatnio podałam ją z bamboszkami kurczakowymi. Pycha!

Zdjęcie - Marchewka smażona z  ananasem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Marchewka smażona z ananasem

Składniki:

  • 8o dag marchewki
  • mały kawałek imbiru
  • 6 plastrów ananasa z puszki
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz -  najlepiej świeżo zmielony
  • sól

 

Oskrobaną marchewkę pokroić w dość cienkie (ale nie w takie cieniutkie:) plasterki, wrzucić do wrzącej wody, gotować 2 minuty, odcedzić. Plastry ananasa pokroić na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim starty imbir, po czym dodać marchewkę. Smażyć 5 - 7 minut, cały czas mieszając. wlać 2 łyżki gorącej wody, sos sojowy, wrzucić ananas i smażyć jeszcze 5 - 6 minut. Najlepiej spróbować czy jest już miękka. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką.

Zdjęcie - Marchewka smażona z  ananasem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów