Marchewka smażona z ananasem
Słodko -kwaśna i lekko szczypiąca w język. Doskonale smakuje z jarskimi kotletami lub jako dodatek do pieczonego i smażonego drobiu oraz wieprzowiny. Ostatnio podałam ją z bamboszkami kurczakowymi. Pycha!
Marchewka smażona z ananasem
Składniki:
- 8o dag marchewki
- mały kawałek imbiru
- 6 plastrów ananasa z puszki
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz - najlepiej świeżo zmielony
- sól
Oskrobaną marchewkę pokroić w dość cienkie (ale nie w takie cieniutkie:) plasterki, wrzucić do wrzącej wody, gotować 2 minuty, odcedzić. Plastry ananasa pokroić na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim starty imbir, po czym dodać marchewkę. Smażyć 5 - 7 minut, cały czas mieszając. wlać 2 łyżki gorącej wody, sos sojowy, wrzucić ananas i smażyć jeszcze 5 - 6 minut. Najlepiej spróbować czy jest już miękka. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką.
Smacznego!