Jeśli potrzebujecie szybkiej a smacznej przekąski albo lekkiej kolacji to te kiełbaski w cieście francuskim są idealne. No może aż tak lekkie to one nie są bo ciasto do niskokalorycznych nie należy ale napewno jest to szybki i łatwy sposób na smaczny posiłek. Oczywiście w środek można włożyć co tylko dusza zapragnie, moja akurat zapragnęła cukinii, pieczarek i sera żółtego.
Pochłonięta bez reszty robieniem przetworów znalazłam jednak odrobinę czasu, żeby podtrzymać rodzinną tradycję i upiekłam ciasto na niedzielę. Skorzystałam z gotowego przepisu Dr Oetkera zamieszczonego w książce "Czekoladowe ciasta". Nie wymagało zbyt wielkiego nakładu pracy, a efekt był bardzo zadowalający
Tym razem pizza wiejska. Mamy z Michałem swój ulubiony przepis na ciasto na pizzę, ale co nam szkodzi wypróbować inny. Michał zagniatał ciasto, Bartek ścierał ser i podjadał kiełbaskę a ja wybrałam co na niej ma się znaleźć i wszystko poukładałam :) rodzinna pizza.
Nieuchronnie nadeszła jesień jednak ja lubię tą porę roku. Te kolory i długie wieczory. Moim ulubionym owocem jesieni są gruszki ciasto z ich udziałem po prostu musiało się pojawić. Ta tarta podczas pieczenia roznosi po domu niesamowity czekoladowy zapach.
Węgierka jest soczysta,pachnąca, o ciemnofioletowej skórce, zwartym, żółtozielonym miąższu i o delikatnie cierpkim smaku. Z dojrzałych owoców łatwo usuwa się pestki. Smakują wyśmienicie na surowo, nadają się do ciast, knedli, dań mięsnych i na powidła.W 100 g jest zaledwie 45 kcal.Jedzmy więc teraz śliwki, kiedy jest na nie sezon.Proponuję pyszne, kruche ciasto z tym pieknie fioletowym owocem.
Absolutnie najlepsza szarlotka na świecie. Piekłam setki razy i ani trochę nie przesadzam. Kiedyś proces pieczenia tego ciasta odbywał się na masową skalę. :) A teraz piekę na potrzeby domowe, szczególnie jesienią.
Bartuś bardzo lubi pomagać w kuchni, Robienie ciasteczek lubi chyba najbardziej, no może na równi z układaniem dodatków na pizzy. Poprzednio robiliśmy kruche ciasteczka, tym razem muffinki. Musiały być koniecznie z uwielbianymi przez Bartka bakaliami.
Zawsze robiłam to ciasto z "gotowca", lecz odkąd natknęłam się na przepis Kasi, nie robię go inaczej - jest proste, szybkie i bardzo, bardzo smaczne!!! Naprawdę polecam, mimo że robi się długo - po prostu większość czasu musimy spędzić na oczekiwaniu, aż poszczególne części ostygną...
Wyszło przepysznie :) Podejrzewam, że w sezonie, gdy zamiast mrożonek, można użyć świeżych warzyw, będzie jeszcze lepsza. Zdecydowanie polecam i na pewno zapiekanka ta wchodzi na stałe do naszego menu :)
Zapraszam na pyszne śniadanie. Świeża bułka wypełniona chrupiącym boczkiem, do tego wbite jajko i całość zapieczona w piekarniku i posypana pachnącym szczypiorkiem.