Czekoladowa tarta z gruszkami z kremem migdałowym

Czekoladowa tarta z gruszkami z kremem  migdałowym

 Nieuchronnie nadeszła jesień jednak ja lubię tą porę roku. Te kolory i długie wieczory. Moim ulubionym owocem jesieni są gruszki ciasto z ich udziałem po prostu musiało się pojawić. Ta tarta podczas pieczenia roznosi po domu niesamowity czekoladowy zapach. Jest bardzo smaczna, chociaż krem migdałowy w przyszłości z pewnością podmienię na czekoladowy.

Zdjęcie - Czekoladowa tarta z gruszkami z kremem  migdałowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 1 klasyczna forma do tarty

Poziom trudności: 5/10

Czas przygotowania: 1h30min

SKŁADNIKI:

  • 300 ciasta kruchego z 2 łyżkami kakao (użyłam z tego przepisu)
  • 1 białko do posmarowania ciasta
  • 3 dojrzałe gruszki

Krem:

  • 75 g masła w temperaturze pokojowej
  • 75 g cukru pudru
  • 1jajko
  • 2 płaskie łyżki maki
  • 75 g zmielonych migdałów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Piekarnik nagrzewamy do 180st. Ciasto nakłuwamy widelcem i smarujemy rozkłóconym białkiem. Wsuwamy do piekarnika i podpiekamy 20min.

2. Następnie składniki na krem miksujemy. Na podpieczone ciasto wylewamy krem i rozsmarowujemy.

3. Gruszki obieramy i kroimy. Wykładamy na krem.

4. Całość wsuwamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 25min.

Smacznego

 

Kategorie przepisów