Czekoladowa tarta z gruszkami z kremem migdałowym
Nieuchronnie nadeszła jesień jednak ja lubię tą porę roku. Te kolory i długie wieczory. Moim ulubionym owocem jesieni są gruszki ciasto z ich udziałem po prostu musiało się pojawić. Ta tarta podczas pieczenia roznosi po domu niesamowity czekoladowy zapach. Jest bardzo smaczna, chociaż krem migdałowy w przyszłości z pewnością podmienię na czekoladowy.
Ilość: 1 klasyczna forma do tarty
Poziom trudności: 5/10
Czas przygotowania: 1h30min
SKŁADNIKI:
- 300 ciasta kruchego z 2 łyżkami kakao (użyłam z tego przepisu)
- 1 białko do posmarowania ciasta
- 3 dojrzałe gruszki
Krem:
- 75 g masła w temperaturze pokojowej
- 75 g cukru pudru
- 1jajko
- 2 płaskie łyżki maki
- 75 g zmielonych migdałów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Piekarnik nagrzewamy do 180st. Ciasto nakłuwamy widelcem i smarujemy rozkłóconym białkiem. Wsuwamy do piekarnika i podpiekamy 20min.
2. Następnie składniki na krem miksujemy. Na podpieczone ciasto wylewamy krem i rozsmarowujemy.
3. Gruszki obieramy i kroimy. Wykładamy na krem.
4. Całość wsuwamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 25min.
Smacznego