Białe ciastka z limonką
"Pochłonięta bez reszty robieniem przetworów znalazłam jednak odrobinę czasu, żeby podtrzymać rodzinną tradycję i upiekłam ciasto na niedzielę. Skorzystałam z gotowego przepisu Dr Oetkera zamieszczonego w książce "Czekoladowe ciasta". Nie wymagało zbyt wielkiego nakładu pracy, a efekt był bardzo zadowalający. Zmniejszyłam tylko ilość proszku do pieczenia bo wg mnie u Dr Oetkera jest go zawsze dużo za dużo."
Białe ciastka z limonką
Składniki na 24szt.
Prostokątna blacha o wym. 24x36cm
Masa limonkowa:
2 limonki
4 łyżki soku z limonki
100g cukru
150g białej czekolady
Ciasto:
200g mąki pszennej
75g mąki ziemniaczanej
200g masła lub margaryny
160g cukru
5 jajek
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 1,5)
masa limonkowa
Polewa:
350g białej czekolady
200g śmietany 30%
150g masła
2 limonki
Dekoracja:
50g białej czekolady
świeże maliny
Masa limonkowa
Limonki wyszorować i sparzyć gorącą wodą. Otrzeć z nich skórkę. Wycisnąć sok i zagotować razem ze skórką i cukrem. Gotować na małym ogniu 2-3 minuty. Zdjąć z ognia. Połamać czekoladę i rozpuścić w soku. Zostawić do ostygnięcia.
Ciasto
Utrzeć miękkie masło z cukrem na najwyższych obrotach na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać kolejno po jednym jajku, a następnie masę limonkową. Wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać i w dwóch porcjach dodać do ciasta, mieszając na średnich obrotach. Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25minut w temp. 180°C. Wystudzić.
Polewa
Połamać białą czekoladę i rozpuścić w śmietanie i maśle, lekko mieszając. Zostawić masę do ostygnięcia na 30 minut. Wyszorować limonki i sparzyć gorąca wodą. Zetrzeć skórkę i dodać do masy. Lekko ja ubić.
Wycisnąć sok z limonek i równomiernie nasączyć nim ciasto. Zgęstniałą masę rozsmarować na cieście. Rozłożyć maliny. Wstawić na godzinę do lodówki, żeby się schłodziło.
Pokroić ciasto na kwadraty o wym. 6x6cm.
Zetrzeć czekoladę (o temp. pokojowej) na wiórki i posypać ciastka.