pani w przedszkolu poprosiła o upieczenie czegoś słodkiego na imprezę z okazji dnia babci i dziadka. ok, nie widzę problemu ;) upewniłam się tylko, czy mogą być muffiny jakieś, czy raczej ciasto, i jak dostałam zgodę na babeczki to się z Młodą zabrałyśmy za pieczenie.
Pizzerki są niewątpliwie hitem i będzie trzeba robić je częściej. Smaczne zarówno na ciepło jak i zimno, można je wykorzystać jako osobny posiłek, czy przekąskę.
Od innych szarlotek odróżnia ją dodatek kisielu i zmielonych herbatników. Poza tym na wierzch daje się ciasto rozrzedzone mlekiem i rozprowadza łyżką zamiast wałkować.
Przyrządzam ją na różne sposoby jednak najbardziej lubię z młodą marchewką, boczkiem i koperkiem. To prosty przepis i powszechnie znany ale każdy ma swój sposób na smak doskonały.
Jeśli tak jak ja należycie do grupy truskawkoholików, którzy tymi owocami nigdy się nie przejedzą polecam lekką budyniową tartę z truskawkami w roli głównej.