KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI
Śliwki idealnie komponują się z potrawami mięsnymi, ciastami, wędlinami i sałatkami.
Węgierka jest soczysta,pachnąca, o ciemnofioletowej skórce, zwartym, żółtozielonym miąższu i o delikatnie cierpkim smaku. Z dojrzałych owoców łatwo usuwa się pestki. Smakują wyśmienicie na surowo, nadają się do ciast, knedli, dań mięsnych i na powidła.W 100 g jest zaledwie 45 kcal.Jedzmy więc teraz śliwki, kiedy jest na nie sezon.Proponuję pyszne, kruche ciasto z tym pieknie fioletowym owocem.
Składniki:
Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia
Wsypałam cukier
Dodałam żółtka
i miękką,pokrojoną margarynę
Wymieszałam składniki
Ugniecione ciasto,podzieliłam na dwie części
Włożyłam je na 30 minut do lodówki.W międzyczasie umyłam i wydrylowałam śliwki.
Wyjęłam ciasto z lodówki.Blachę o wymiarach 35 cm na 25 cm wysmarowałam masłem i posypałam tartą bułką.Wylepiłam ją jedną z połówek ciasta.
Ułożyłam na nim śliwki
Drugą połowę ciasta starłam na tarce
Wstawiłam formę z ciastem do nagrzanego piekarnika.Piekłam 45 minut w temp.180 stopni.
Po ostygnięciu,posypałam ciasto cukrem pudrem.
Wyszło pyszne!Kruche,lekko słodkie i ten smak śliwki! ...ehh...pychotka!Sami spróbujcie ;-) A zamiast śliwek możecie też użyć innych owoców.Smacznego!
Węgierka jest soczysta,pachnąca, o ciemnofioletowej skórce, zwartym, żółtozielonym miąższu i o delikatnie cierpkim smaku. Z dojrzałych owoców łatwo usuwa się pestki. Smakują wyśmienicie na surowo, nadają się do ciast, knedli, dań mięsnych i na powidła.W 100 g jest zaledwie 45 kcal.Jedzmy więc teraz śliwki, kiedy jest na nie sezon.Proponuję pyszne, kruche ciasto z tym pieknie fioletowym owocem.
Składniki:
- 0,5 kg śliwek węgierek
- 3 szklanki mąki
- 1,5 kostki margaryny
- 4 żółtka
- niecała szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia
Wsypałam cukier
Dodałam żółtka
i miękką,pokrojoną margarynę
Wymieszałam składniki
Ugniecione ciasto,podzieliłam na dwie części
Włożyłam je na 30 minut do lodówki.W międzyczasie umyłam i wydrylowałam śliwki.
Wyjęłam ciasto z lodówki.Blachę o wymiarach 35 cm na 25 cm wysmarowałam masłem i posypałam tartą bułką.Wylepiłam ją jedną z połówek ciasta.
Ułożyłam na nim śliwki
Drugą połowę ciasta starłam na tarce
Wstawiłam formę z ciastem do nagrzanego piekarnika.Piekłam 45 minut w temp.180 stopni.
Po ostygnięciu,posypałam ciasto cukrem pudrem.
Wyszło pyszne!Kruche,lekko słodkie i ten smak śliwki! ...ehh...pychotka!Sami spróbujcie ;-) A zamiast śliwek możecie też użyć innych owoców.Smacznego!