Jagody i poziomki pod kruszonką
Po ogromnych ulewach wczoraj w dzień, po południu się rozpogodziło i poszliśmy do lasu. Jak zwykle wzięliśmy ze sobą dwa dyżurne wiaderka po twarogu do sernika i lodach, w razie gdybyśmy natrafili na jagody lub grzyby. Las po deszczu, to nie jest zwykły las ... zapach tak intensywny i świeży, że aż dech zapiera, a mokra, soczysta zieleń na polanach odbijająca słońce każe mrużyć oczy. Taki las lubię najbardziej. I nic nie szkodzi, że nasze adidasy od wczoraj suszą się na balkonie. Zgniatam w kulki kolejne kartki gazet wyciągając wilgoć z butów i przyrzekam sobie, że już zawsze będę brała od ulicznych dystrybutorów gazety typu „Metro”, aby mieć zapas, gdy znów przyjdzie mi suszyć buty. Mokrzy prawie do kolan przyszliśmy do domu z kurkami, jagodami i poziomkami. W oczyszczaniu grzybów pędzelkiem pomagał mi syn. Siedzieliśmy razem i wymiataliśmy piasek spomiędzy żółtych blaszek. W moim przekonaniu, kurki to najbardziej pracochłonny wytwór leśny. Właśnie przez te blaszki, gdzie piasek bardzo lubi osiadać. A jeszcze na dodatek jak ktoś zbiera malutkie kurki z podwiniętym pod spód kapeluszami, bo przyjdzie ktoś i nam je zerwie:), to robota jest naprawdę mozolna. Ale nic to. Kurki były dodatkiem do dzisiejszego obiadu, który Wam pokażę niebawem, a teraz pyszne jagody z poziomkami z kruszonką zaczerpniętą od Komarki i pomniejszoną o połowę. Bardzo polecam tą kruszonkę. Jest wspaniała!
Jagody i poziomki z kruszonką
naczynie żaroodporne lub tortownica 20cm
100 g twardego, schłodzonego
masła ¾ szkl mąki krupczatki
¾ szkl. mąki zwykłej pszennej
1/3 szkl. cukru pudru
szczypta soli
ponadto:
½ szkl. jagód
½ szkl. poziomek
1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
Masło rozetrzeć z resztą składników aż powstaną drobne grudki. Włożyć do lodówki na pół godziny. Formę wysmarować masłem, 2/3 kruszonki wsypać na dno (ja wyrównałam kruszonkę delikatnie dnem szklanki), na to wysypać jagody i poziomki i posypać równomiernie mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną. Następnie posypać resztą kruszonki. Piec 35 – 40 minut w temp. 180°C. Kruszonkę podawać ciepłą.