Pilaw z kurczaka z nutą szafranu
Wśród przepisów Nigelli znalazłam kolejny, który mi posmakował. Egzotyczny pilaw z kurczakiem to świetne danie na takie gorące dni jakie nadchodzą.
Źródło: Nigella Lawson "Lato w kuchni przez okrągły rok"
Składniki:
- 500 g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę
- 200 g jogurtu greckiego
- sok z połowy cytryny
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- pół łyżeczki znamion szafranu
- 1 litr bulionu z kurczaka
- 15 g masła
- 2-3 łyżki oleju arachidowego
- 500 g ryżu basmati
- 3-4 strączki kardamonu, rozgniecione
- sok i skórka z 1 cytryny
- 50 g orzechów nerkowca
- 50 g płatków migdałów
- 25 g orzeszków pinii
- 3-4 łyżki pistacji
- mały pęczek świeżej pietruszki
Kurczaka marynować w jogurcie, cytrynie i cynamonie. Znamiona szafranu namoczyć w bulionie. W dużej patelni rozgrzać masło z olejem i dodać ryż, wszystko wymieszać, aż ryż zacznie błyszczeć. Wlać bulion z szafranem, dodać strączki kardamonu, sok, skórkę z cytryny i poczekać aż płyn zacznie wrzeć. Gotować pilaw około 10 minut aż cały płyn zostanie wchłonięty. W tym czasie wyjąć kurczaka z marynaty, usmażyć go na złoto. Dodać go do ryżu. Wszystkie orzechy oprócz pistacji, wsypać na suchą patelnię i prażyc je lekko brązowy kolor. Dodać je do pilawu z posiekana pietuszką. Na wierzchu rozsypać pistacje.
Smacznego:)