Dziś miałem śniadanie po turecku, czyli Menemen. Lekko podduszone warzywa, które wspaniałym zapachem wypełniają mieszkanie, a do tego jajko. Pożywne, kolorowo śniadanie, w wakacyjnym klimacie znad morza śródziemnego.
Zbliża się koniec sezonu na truskawki i rabarbar.Ale póki jeszcze są, to upiekłam z nimi pyszne ciasto z dodatkiem maślanki. Piekłam już ciasto z samym rabarbarem ale dodając truskawki ...wyszło jeszcze pyszniejsze....;-)
Dla mnie to jedno z tych dań, których nigdy nie ma sie dość. Proste w wykonaniu, szybkie, lekkie i pysznie smakujące, nawet jeśli nie przepada sie za kaparami...:)
Moje sakiewki z kapusty to nic innego jak kolejna wersja gołąbków. Różnią się jednak sposobem podania oraz tym, że zamiast ryżu są pieczarki i marchewka.
Niezbyt słodkie, puszyste drożdżówki z budyniowo-czereśniową niespodzianką w środku. Jeżeli lubicie słodsze ciasta, można oprószyć je cukrem pudrem lub zwiększyć nieco ilość cukru w przepisie.
Ostatnio przechodzę przez jakąś fazę śniadaniowych placuszków. To pewnie po trochu wina pięknych truskawek, na które sezon jeszcze trwa, i mojej ochoty, aby już od rana nimi się delektować.
Tym razem usmażyłam drożdżowe racuszki, naprawdę szybkie w przygotowaniu, świetne także na zimno.
Dodać posiekaną bazylię i drobniutko pokrojone suszone pomidory. Jeszcze raz wyrobić i formować kulki umieszczając w środku po kawałku lub kuleczce mozzarelli...
Tarty są zawsze dobrym pomysłem na udane ciasto. Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto w połączeniu z aksamitnym budyniem i jabłkami z pewnością zaspokoi ochotę na "coś słodkiego".
jeden z moich ulubionych deserów, jest tak genialny że nigdy nie mam go dość. Wszystkie smaki świetnie się komponują i jedząc próbujesz je odnaleźć w swojej pamięci i jesz, i jesz, i jesz..., i ciągle szukasz co w tym jest. A jest dużo: truskawki, porto, wanilia, cynamon a także pieprz.
Na początek wybrałam zakwas pszenny, ponieważ (...) od zakwasu tradycyjnego (na bazie mąki żytniej) wydaje się łatwiejszy. Uznałam, że będzie on dobrym wprowadzeniem w przygodę z wypiekami na bazie zakwasu. Mam nadzieję, że wskazówki krok po kroku sprawią, że wyrób domowego zakwasu stanie się dla Was mniej kłopotliwy.