Zakwas pszenny krok po kroku
O wadach i zaletach wynikających z pieczenia na domowym zakwasie będziemy jeszcze pisać. Dzisiaj natomiast chciałam zaprezentować Wam przepis na wykonanie zakwasu. Na początek wybrałam zakwas pszenny, ponieważ w odróżnieniu od zakwasu tradycyjnego (na bazie mąki żytniej) wydaje się łatwiejszy. Uznałam, że będzie on dobrym wprowadzeniem w przygodę z wypiekami na bazie zakwasu. Mam nadzieję, że wskazówki krok po kroku sprawią, że wyrób domowego zakwasu stanie się dla Was mniej kłopotliwy.
Przyznam szczerze, że dla mnie początkowo myśl o domowym zakwasie także budziła przerażenie. Kiedy jednak zabrałam się za jego hodowlę uznałam, że bałam się go niepotrzebnie
Zakwas otrzymujemy z połączenia jedynie mąki i wody. W przypadku zakwasu pszennego wybieramy mąkę pszenną razową, typ 2000. Kiedy zakwas dojrzewa, zaczynają się w nim rozwijać bakterie i drożdże. Po kilku dniach dokarmiania zakwasu odpowiednią ilością maki i wody, otrzymujemy naturalny konserwant domowego pieczywa, dzięki któremu nasz chleb pięknie rośnie i wspaniale smakuje.
Produkcja zakwasu pszennego trwa 4 dni. Najważniejsze jest trzymanie go w cieple oraz dokładne mieszanie (najlepiej drewnianą łyżką lub patyczkiem) oraz dokarmianie. Po 4 dniach możemy już zacząć piec!
Jak wykonać zakwas pszenny?
Dzień 1.
Godzina 9:00*
Do szklanego naczynia wsypujemy 150 g mąki pszennej razowej (zdjęcie numer 1, krok 1). Dolewamy stopniowo 250 ml letniej wody i mieszamy drewnianym patyczkiem. Mieszanka ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Woda powinna mieć temperaturę 37-40 stopni (zdjęcie numer 1, krok 2). Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce. Zimą można je postawić w pobliżu rozgrzanego kaloryfera. Jeśli w Waszym domu nie ma ciepłego miejsca to można wykorzystać piekarnik.
W takiej sytuacji piekarnik rozgrzewamy przez kilka minut do temperatury 50 stopni. Wkładamy słoik, zamykamy piekarnik i go wyłączamy, pozostawiając zapalone światełko. Dzięki temu przez pierwsze godzin zakwas będzie miał odpowiednie ciepło. Czynność z nagrzewaniem piekarnika po kilku godzinach można powtórzyć.
*Przykładowa godzina
Dzień 2.
Godzina 9:00
Do naszego zakwasu (Zdjęcie numer 2, krok 3) dodajemy 100 g mąki pszennej razowej oraz 100 ml letniej wody. Dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki i przykrywamy ściereczką. Ponownie stawiamy w ciepłym miejscu, lecz tym razem na 12 godzin.
Godzina 21:00
Po 12 godzinach za pomocą drewnianego patyczka mieszamy zakwas i stawiamy go w ciepłym miejscu na 12 godzin.
Dzień 3.
Godzina 9:00
Na powierzchni zakwasu powinny pojawić się liczne pęcherzyki (Zdjęcie numer 3, krok 4). To dobra oznaka.
Dodajemy kolejne 100 g mąki pszennej razowej oraz 100 ml letniej wody (Zdjęcie numer 3, krok 5), mieszamy. Stawiamy w ciepłym miejscu na 24 godziny.
Dzień 4.
Godzina 9:00
Zakwas jest wreszcie gotowy! Aby mieć pewność, czy wyszedł jak należy można go powąchać, będzie miał charakterystyczny kwaskowaty zapach.
Zakwas jest gotowy do użycia. Do nowego szklanego naczynia warto odłożyć 3 łyżki zakwasu i trzymać w lodówce.
Jak zrobić nowy zaczyn?
Do odłożonego zakwasu dodajemy wieczorem 100 g mąki pszennej razowej oraz 100 ml letniej wody. Następnego dnia zakwas będzie przygotowany do kolejnych wypieków.