Drożdżówki z budyniem i czereśniami

Drożdżówki z budyniem i czereśniami

Kiedy zobaczyłam te bułeczki u Mikimamy, od razu wiedziałam, że wkrótce je upiekę :)

Niezbyt słodkie, puszyste drożdżówki z budyniowo-czereśniową niespodzianką w środku. Jeżeli lubicie słodsze ciasta, można oprószyć je cukrem pudrem lub zwiększyć nieco ilość cukru w przepisie. Dość mocno wyrastają, po upieczeniu są zrośnięte ze sobą i trzeba delikatnie je rozdzielać (najlepiej nożykiem), żeby nie wypłynęło nadzienie.

 

Zdjęcie - Drożdżówki z budyniem i czereśniami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki (na 12 bułeczek) :

ciasto :

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 25 g świeżych drożdży [ zastąpiłam je 7 g drożdży instant ]
  • szczypta soli

budyń :

  • 500 ml tłustego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka masła

owoce :

  • 1 szklanka przekrojonych na pół, wypestkowanych czereśni

do posmarowania :

  • 1 białko roztrzepane z 1 łyżką mleka

 

Przygotować ciasto drożdżowe : drożdże* rozpuścić w mleku z łyżką cukru. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne, jednolite ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość.

Ugotować budyń : w rondelku zagotować 1,5 szklanki mleka z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe pół szklanki mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Wlać na gotujące się mleko, intensywnie mieszając do zagotowania. Gotować jeszcze przez minutę na małym płomieniu, następnie zdjąć z ognia i przykryć folią aluminiową tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Odstawić do ostygnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą porcję rozwałkować na okrągły placek, kłaść po łyżce budyniu i po kilka połówek czereśni. Zlepiać brzegi, chowając dokładnie nadzienie.

Bułeczki ułożyć w dość dużych odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na ok. 45 minut.

Wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem z mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez ok. 25 minut, aż będą rumiane. Po upieczeniu ostudzić na kratce.

 

* w przypadku użycia drożdży instant wystarczy wymieszać je z mąką, a następnie z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto.


 

Zdjęcie - Drożdżówki z budyniem i czereśniami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów