Trottole z warzywami i fetą

Trottole z warzywami i  fetą

Dla mnie to jedno z tych dań, których nigdy nie ma sie dość. Proste  w wykonaniu, szybkie, lekkie i pysznie smakujące, nawet jeśli nie przepada sie za kaparami...:)

Zdjęcie - Trottole z warzywami i  fetą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Trottole z warzywami i  fetą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Trottole z warzywami i fetą*

Składniki:

  • 200g makaronu
  • paczka mrożonych brokułów lub 500g świeżych
  • garść płatków migdałów ziaren sezamu bądź słonecznika
  • 200g sera feta lub słonego koziego
  • kapary (lub czarne oliwki, pokrojone w krążki)**
  • pomidorki cherry
  • oliwa z oliwek (extra vergine)
  • cytryna
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • kilka kropel oleju sezamowego (opcjonalnie)

 

Makaron ugotujcie al dente w osolonej wodzie z dodatkiem jednej łyżki oliwy z oliwek. Brokuł ugotujcie na parze tak, aby pozostały twardawe i chrupiące. Migdały, sezam lub słonecznik uprażcie na patelni na malutkim ogniu aż do delikatnego zrumienienia. Następnie - jeśli chcecie zjeść potrawę na ciepło - na dużą patelnię wrzućcie makaron i brokuły***, polejcie oliwą z oliwek. Pokruszcie ser feta lub kozi, dodajcie kapary. Rozłóżcie porcje na talerze, każdą posypcie migdałami/ziarnem/sezamem, skropcie dość obficie sokiem z cytryny, dodajcie świeżo zmielony pieprz i ew. sól, ale pamiętajcie, że feta jest bardzo słonym serem. Jeśli użyliście ziarna sezamowego warto również dodać kilka kropel oleju sezamowego. Udekorujcie przeciętymi na pół pomidorkami cherry****.

Jeśli chcecie zrobić sałatkę na zimno***** - w tej samej kolejności składniki wymieszajcie w dużej misce, polejcie obficie oliwą, posypcie serem, skropcie cytryną i sowicie oprószcie świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

 

Zdjęcie - Trottole z warzywami i  fetą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Trottole z warzywami i  fetą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

* jeden z przepisów z książeczki "Makaron" pod redakcją P.Lorocha, podany przez Paulinę Holtz (nie wiem czemu zawsze mówię Agnieszka Holtz:))

**kapary mogą być dowolnej wielkości, ale nie należy przesadzić z ich wielkością, żeby potrawa nie była zbyt słona - wystarczy pół małego słoiczka

*** większe łodyżki posiekałam drobno, wrzuciłam na oliwę z oliwek i lekko podsmażyłam, następnie dodałam resztę brokułów i makaron

****można również pomidorki dodać na patelni i podgrzać z  składników - ciepłe są przepyszne!

*****również to co zostanie z dania przygotowanego na ciepło, można wstawić do lodówki i zjeść na zimno na kolację - też będzie smacznie!

Kategorie przepisów