Sakiewki z młodej kapusty z sosem grzybowym
            Moje sakiewki z kapusty to nic innego jak kolejna wersja gołąbków. Różnią się jednak sposobem podania oraz tym, że zamiast ryżu są pieczarki i marchewka. Nie musimy rezygnować z ryżu, ponieważ może on stanowić dodatek do sakiewek i dobrze będzie się komponował z sosem grzybowym.
Ilość porcji – 10 sakiewek
Czas wykonania – 70 min.
Stopień trudności – średni

Składniki:
- 10 dużych liści młodej kapusty
 - 35 dag mięsa mielonego
 - 20 dag pieczarek
 - 1 mała marchewka
 - 1 cebula
 - 4 suszone grzyby
 - 500 ml wywaru warzywnego
 - 1 ½ łyżki masła
 - 1 łyżka oliwy
 - 3 szerokie liście pora o długości około 20 cm. (zielona część pora)
 - 1 łyżka mąki
 - 50 ml śmietany do sosów
 - 1 jajko
 - 1 szklanka gorącej wody
 - sól
 - pieprz
 

Sposób wykonania:
- liście kapusty oraz pora myjemy a następnie wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą, parzymy je pod przykryciem około 5 min, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia,
 - suszone grzyby dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy żeby się namoczyły,
 - pieczarki obieramy i płuczemy, połowę kroimy drobno i smażymy na oliwie z posiekaną cebulą a drugą połowę kroimy w ćwiartki i zostawiamy surowe,
 - marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach,
 - liście pora kroimy na wąskie paski ( 1 liść na 3-4 paski),
 - do mielonego mięsa dodajemy usmażone pieczarki z cebulą, startą marchew i jajko, doprawiamy solą oraz pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę ( najlepiej ręką),
 - na każdym z liści kapusty układamy masę mięsną ( 1 czubatą łyżkę ), zamykamy liść formując sakiewkę i związujemy „wstążeczką” z pora,
 - sakiewki układamy w garnku o grubym dnie, wlewamy 200 ml wywaru, oraz dodajemy ćwiartki pieczarek, wszystko oprószamy delikatnie solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu 40 min.
 - 15 min. przed końcem duszenia rozgrzewamy masło na patelni, mieszamy z mąką, zasmażamy nie rumieniąc, rozprowadzamy zimnym wywarem warzywnym, energicznie mieszając trzepaczką, dodajemy namoczone grzyby wraz z wywarem i gotujemy 10 min. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku.
 - sos możemy dodać do sakiewek lub podawać osobno, życzę smacznego