Sakiewki z młodej kapusty z sosem grzybowym

Sakiewki z młodej kapusty z sosem grzybowym

Moje sakiewki z kapusty to nic innego jak kolejna wersja gołąbków. Różnią się jednak sposobem podania oraz tym, że zamiast ryżu są pieczarki i marchewka. Nie musimy rezygnować z ryżu, ponieważ może on stanowić dodatek do sakiewek i dobrze będzie się komponował z sosem grzybowym.

 

Zdjęcie - Sakiewki z młodej kapusty z sosem grzybowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji –  10 sakiewek

Czas wykonania – 70 min.

Stopień trudności –  średni

 

Zdjęcie - Sakiewki z młodej kapusty z sosem grzybowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki:

  • 10 dużych liści młodej kapusty
  • 35 dag mięsa mielonego
  • 20 dag pieczarek
  • 1 mała marchewka
  • 1 cebula
  • 4 suszone grzyby
  • 500  ml wywaru warzywnego
  • 1 ½  łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 szerokie liście pora o długości około 20 cm. (zielona część pora)
  • 1 łyżka mąki
  • 50 ml śmietany do sosów
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gorącej wody
  • sól
  • pieprz

 

Zdjęcie - Sakiewki z młodej kapusty z sosem grzybowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Sposób wykonania:

  1. liście kapusty oraz pora myjemy a następnie wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą, parzymy je pod przykryciem około 5 min, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia,
  2. suszone grzyby dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy żeby się namoczyły,
  3. pieczarki obieramy i płuczemy, połowę kroimy drobno i smażymy na oliwie z posiekaną cebulą a drugą połowę kroimy w ćwiartki i zostawiamy surowe,
  4. marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach,
  5. liście pora kroimy na wąskie paski ( 1 liść na 3-4 paski),
  6. do mielonego mięsa dodajemy usmażone pieczarki z cebulą, startą marchew i jajko, doprawiamy solą oraz pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę ( najlepiej ręką),
  7. na każdym z liści kapusty układamy masę mięsną ( 1 czubatą łyżkę ), zamykamy liść formując sakiewkę i związujemy „wstążeczką” z pora,
  8. sakiewki układamy w garnku o grubym dnie, wlewamy 200 ml wywaru, oraz dodajemy ćwiartki pieczarek, wszystko oprószamy delikatnie solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu 40 min.
  9. 15 min. przed końcem duszenia rozgrzewamy masło na patelni, mieszamy z mąką, zasmażamy nie rumieniąc, rozprowadzamy zimnym wywarem warzywnym, energicznie mieszając trzepaczką, dodajemy namoczone grzyby wraz z wywarem i gotujemy 10 min. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku.
  10. sos możemy dodać do sakiewek lub podawać osobno, życzę smacznego

Kategorie przepisów