faszerowany baklażan

Dawno nie robiłam, bo wszak nie sezon na oberżynę, ale całe szczęście bakłażany są teraz dostępne przez cały rok. Michał kupił dwa malutkie, idealne właśnie do nadziania farszem.
Faszerowany bakłażan
Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ ze środka. Pieczarki pokroić na niewielkie kawałki i podsmażyć na oleju aż odparuje woda, następnie dodać pokrojonego w półplasterki pora. Dusić do miękkości. Wymieszać z pokrojonymi pomidorkami, oliwkami i szynką. Środek bakłażana skropić olejem, nałożyć farsz, posypać serem i zapiec przez 30-40 minut 1w 180 stopniach aż bakłażan będzie miękki.
Faszerowany bakłażan
- 2 małe bakłażany
- kilka oliwek
- 1 średni por
- kilka pieczarek
- 4 suszone pomidory z oliwy
- 2 plasterki szynki dojrzewającej
- olej, sól, pieprz
- odrobina tartego sera
