Małpi chlebek

Małpi  chlebek

Myślałam, że to taka zwykła bułka drożdżowa tymczasem okazało się że to coś wspaniałego. Mięciutka, puszysta, wręcz doskonała. Największą zaletą tego chlebka jest cukrowo maślana "panierka" w której macza się każdą kulkę. Nie spodziewałam się, że to da taki wspaniały efekt. Jeśli jeszcze ktoś nie piekł małpiego chlebka to bardzo zachęcam.

Zdjęcie - Małpi  chlebek  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 610 g mąki pszennej
  • 80 ml wody
  • 170 ml mleka
  • 60 g masła miękkiego
  • 60 g cukru pudru
  • 7 g drożdży instant
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Masa słodka:

  • 125 g masła stopionego
  • 60 g cukru brązowego
  • 60 g rodzynek

 

Wszystkie składniki ciasta wymieszać w misce. Kiedy się połączą przełożyć na blat podsypany mąką i wyrabiać ok. 10. Uformować kulę, posmarować  olejem i włożyć do miski. Przykryć   ściereczką. Odstawić do wyrastania na 1,5  godziny. Wyjąć z miski, wyrabiać 1 minutę. Formować kulki wielkości piłeczek ping-pongowych.Przygotować  słodką masę. W rondelku stopić masło, dodać cukier i rodzynki, wymieszać. Każdą kulkę umoczyć w słodkiej masie  i ułożyć w formie, najlepiej babkowej z kominkiem. Ułożyć te obtoczone kulki jedna niedaleko drugiej w 2 warstwach. Odstawić pod przykryciem na 1 h. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 C i piec 10 minut, potem zmniejszyć do 180 C i piec 30 minut.

Smacznego:)

Kategorie przepisów