Quinoa podwójnie brokułowa
Quinoa, czyli komosa ryżowa to ziarna niezwykle bogate w białko ale nie zawierające glutenu. To również bogate źródlo magnezu, manganu, żelaza, fosforu i wapnia. Jest pyszna. Ale i droga, niestety. Za 200g zapłaciłam 11 zł.
Ziarna komosy ryżowej trzeba dokładnie opłukać przed gotowaniem, aby pozbyć sie goryczki - którą powoduje związek chemiczny - saponina.
Przepis na quinoę z brokułowym pesto znalazłam kiedyś na blogu Ani. Troszkę zmodyfikowałam go, ze względu na większą porcję komosy. Ale Wam podaję go bez zmian. Bardzo polecam!
Quinoa podwójnie brokułowa
Składniki:
- 2/3 szklanki komosy ryżowej
- 1 kwiat brokułu
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 szklanki prażonego słonecznika +trochę do posypania
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 1 łyzeczka soku z cytryny
- 1/5 szklanki oliwy
Quinoę zalać zimną wodę i odcedzić. Następnie zalać ją podwójną ilością lekko osolonej wody (czyli 2 x 2/3 szklanki) i postawić na gaz. Gdy sie zagotuje, zredukowac gaz i pozwolić jej wchłonąć wodę, trwa to do kwadransa.
W międzyczasie umyte brokuły podzielić na różyczki i lekko osolić. Ugotować je na parze. Gdy zmiękną, lekko je przestudzić, po czym połowe z nich umieścić w blenderze razem z czosnkiem, serem i slonecznikiem oraz oliwą i sokiem z cytryny.
Gdy quinoa jest już gotowa, wymieszać ją z brokułowym pesto i pozostałym brokułem i posypać uprażonym słonecznikiem.
Smacznego!