Sernik z gruszkami i imbirem
Kwaśny, nie za słodki, z nutą imbiru, soczysty dzięki gruszkom, wykończony białą czekoladą. Konsystencje i smaki wspaniale się ze sobą łączą. Wciąga. :-)
Sernik z gruszkami
spód:
50 g masła
120 g mąki pszennej
1 jajo
2 łyżki cukru pudru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki imbiru
Miksuję blenderem i chowam na godzinę do lodówki. Potem układam na spodzie małej tortownicy wyłożonej papierem i podpiekam przez ok. 15 minut w 180 stopniach.
W tym czasie miksuję:
1/2 kg białego sera wiaderkowego z Piątnicy
140 g drobnego cukru
100 g 18% śmietany
1,5 łyżki mąki pszennej
2 jaja
1 łyzeczkę imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
Masę tę układam na podpieczonym spodzie, może być ciepły. I układam gruszki (3 małe, obrane, poćwiartowane) wypukłą stroną na wierzch i trochę wpycham wgłąb ciasta. Wstawiam do piekarnika, 180 stopni nadal. Po 10 minutach przykrywam folią aluminiową i piekę jeszcze przez ok. 50 minut. Studzę w piekarniku. Wstawiam na dobrych parę godzin do lodówki. Polewam białą czekoladą (100 g) rozpuszczoną na parze z 3 łyżkami 36% śmietanki.
* źródło - Moje wypieki