Sernik z gruszkami i imbirem

Sernik z gruszkami i imbirem

Kwaśny, nie za słodki, z nutą imbiru, soczysty dzięki gruszkom, wykończony białą czekoladą. Konsystencje i smaki wspaniale się ze sobą łączą. Wciąga. :-)

Zdjęcie - Sernik z gruszkami i imbirem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik z gruszkami

spód:

50 g masła

120 g mąki pszennej

1 jajo

2 łyżki cukru pudru

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki imbiru

Miksuję blenderem i chowam na godzinę do lodówki. Potem układam na spodzie małej tortownicy wyłożonej papierem i podpiekam przez ok. 15 minut w 180 stopniach.

W tym czasie miksuję:

1/2 kg białego sera wiaderkowego z Piątnicy

140 g drobnego cukru

100 g 18% śmietany

1,5 łyżki mąki pszennej

2 jaja

1 łyzeczkę imbiru

1/4 łyżeczki cynamonu

Masę tę układam na podpieczonym spodzie, może być ciepły. I układam gruszki (3 małe, obrane, poćwiartowane) wypukłą stroną na wierzch i trochę wpycham wgłąb ciasta. Wstawiam do piekarnika, 180 stopni nadal. Po 10 minutach przykrywam folią aluminiową i piekę jeszcze przez ok. 50 minut. Studzę w piekarniku. Wstawiam na dobrych parę godzin do lodówki. Polewam białą czekoladą (100 g) rozpuszczoną na parze z 3 łyżkami 36% śmietanki.


Zdjęcie - Sernik z gruszkami i imbirem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami* źródło - Moje wypieki

Kategorie przepisów