GRYCZANE KOPYTKA Z ZIELONYM PESTO
Zielone pesto robię bardzo często, to mój ulubiony dodatek do chleba. Więc często w lodówce stoi zielone i pachnące cudo.
W tym przepisie wykorzystałam mąką gryczaną. Kupiłam ją jakiś czas temu i teraz testuję. Prawdę mówiąc nie zauważyłam istotnej różnicy w smaku.
Leniwe z pesto z rukoli i słonecznika - Laura SKŁADNIKI NA PESTO:
SKŁADNIKI NA KLUSKI:
Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką i szybko zagnieść ciasto.
Na stolnicy podsypanej mąką toczyć wałki grubości ok. 2 centymetrów. Kroić kopytka (ja lubię takie krojone ze skosu). Kłaść na gotującą się osoloną wodę. Wyjmować łyżką cedzakową po około minucie od wypłynięcia.
Kopytka wykładać na pesto. Delikatnie wymieszać i podawać. Jeśli będzie zbyt sucho można dodać odrobinę wody z gotowania kopytek.
W tym przepisie wykorzystałam mąką gryczaną. Kupiłam ją jakiś czas temu i teraz testuję. Prawdę mówiąc nie zauważyłam istotnej różnicy w smaku.
Leniwe z pesto z rukoli i słonecznika - Laura SKŁADNIKI NA PESTO:
- 125 g rukoli
- garść słoneczniku
- 3-5 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki soli (do utarcia)
SKŁADNIKI NA KLUSKI:
- 40 dkg ziemniaków
- 50 dkg twarogu
- 2 szklanki mąki gryczanej (może być też inna)
- 4 jajka
- mąka do podsypania stolnicy
- sól
Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką i szybko zagnieść ciasto.
Na stolnicy podsypanej mąką toczyć wałki grubości ok. 2 centymetrów. Kroić kopytka (ja lubię takie krojone ze skosu). Kłaść na gotującą się osoloną wodę. Wyjmować łyżką cedzakową po około minucie od wypłynięcia.
Kopytka wykładać na pesto. Delikatnie wymieszać i podawać. Jeśli będzie zbyt sucho można dodać odrobinę wody z gotowania kopytek.