Puszysty omlet
Danie niby łatwe a trudne, proste a wykwintne. Dobry omlet to niebiańskie doznania dla kubków smakowych. I niełatwo taki zrobić. Zdradzę więc mój przepis, dzięki któremu omlet udaje się zawsze, jest puszysty i przepyszny.
porcja na dwa omlety:
składniki:
Otrzymamy napowietrzoną, puszystą masę.
Posmarować patelnię odrobiną oleju rzepakowego i rozgrzać ją. Na gorącą wylewać warstwę masy dwumilimetrowej grubości - ciasto rośnie podczas smażenia.
Smażyć ok. półtorej minuty z każdej strony (omlet przewracać za pomocą drewnianej łopatki, jak będzie złotobrązowy - bez problemu odchodzi od patelni). Po usmażeniu zdjąć z patelni za pomocą tej samej łopatki. Podawać sam, z owocami, z dżemem, z konfiturami, z powidłami, z serkiem waniliowym, z serkiem owocowym - jak kto lubi (na zdjęciu wersja z powidłami śliwkowymi).
Życzę smacznego i zapewniam, że jest do czego!
porcja na dwa omlety:
składniki:
- 4 jajka (świeże i dobrej jakości!)
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki gęstej tłustej śmietany (36%)
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 szczypty soli
- odrobina oleju rzepakowego
Otrzymamy napowietrzoną, puszystą masę.
Posmarować patelnię odrobiną oleju rzepakowego i rozgrzać ją. Na gorącą wylewać warstwę masy dwumilimetrowej grubości - ciasto rośnie podczas smażenia.
Smażyć ok. półtorej minuty z każdej strony (omlet przewracać za pomocą drewnianej łopatki, jak będzie złotobrązowy - bez problemu odchodzi od patelni). Po usmażeniu zdjąć z patelni za pomocą tej samej łopatki. Podawać sam, z owocami, z dżemem, z konfiturami, z powidłami, z serkiem waniliowym, z serkiem owocowym - jak kto lubi (na zdjęciu wersja z powidłami śliwkowymi).
Życzę smacznego i zapewniam, że jest do czego!