Puszysty omlet

Puszysty omlet
Danie niby łatwe a trudne, proste a wykwintne. Dobry omlet to niebiańskie doznania dla kubków smakowych. I niełatwo taki zrobić. Zdradzę więc mój przepis, dzięki któremu omlet udaje się zawsze, jest puszysty i przepyszny.

Zdjęcie - Puszysty omlet  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

porcja na dwa omlety:

składniki:
  • 4 jajka (świeże i dobrej jakości!)
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki gęstej tłustej śmietany (36%)
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 szczypty soli
  • odrobina oleju rzepakowego
Oddzielić białka od żółtek. Do białek wsypać sól i ubić je na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na kogel-mogel, dodać śmietanę i mąkę i ubić na gładką masę. Dodać masę z żółtkami do piany (nie odwrotnie!) i delikatnie, ale dokładnie, wymieszać drewnianą łyżką (to ważne!).
Otrzymamy napowietrzoną, puszystą masę.

Zdjęcie - Puszysty omlet  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Posmarować patelnię odrobiną oleju rzepakowego i rozgrzać ją. Na gorącą wylewać warstwę masy dwumilimetrowej grubości - ciasto rośnie podczas smażenia.

Zdjęcie - Puszysty omlet  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smażyć ok. półtorej minuty z każdej strony (omlet przewracać za pomocą drewnianej łopatki, jak będzie złotobrązowy - bez problemu odchodzi od patelni). Po usmażeniu zdjąć z patelni za pomocą tej samej łopatki. Podawać sam, z owocami, z dżemem, z konfiturami, z powidłami, z serkiem waniliowym, z serkiem owocowym - jak kto lubi (na zdjęciu wersja z powidłami śliwkowymi).

Zdjęcie - Puszysty omlet  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Życzę smacznego i zapewniam, że jest do czego!

Kategorie przepisów