Kukurydziana tarta z tofu
Ostatnio nie mam smaku na dania mięsne, najpewniej dlatego, że czuć w powietrzu wiosnę i marzą mi się świeże warzywa. Jednak na te muszę jeszcze poczekać. Pozostało mi więc zadowolić się tym co jest. Ta kukurydziana tarta z tofu jest rewelacyjna, sycąca wyrazista i bardzo szybka w przygotowaniu. Polecam również tym, którzy nie przepadają za tofu bo w tej odsłonie możecie się do niego przekonać.
Ilość: 1 klasyczna forma do tarty
Czas przygotowania: 1h15min
Poziom trudności: 5/10
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
- 150 g mąki pszennej (3 łyżki mąki najlepiej zastąpić mąką kukurydzianą, dla bardziej chrupiącego spodu)
- sól
- pieprz
- duża szczypta cayenne
- 85 g miękkiego masła
- 1 jajko
Nadzienie:
- 1 puszka kukurydzy
- 4 jajka
- 1 małe opakowanie jogurtu greckiego
- ¼ łyżeczki soli
- Świeżo mielony pieprz
- Ser tofu
- 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Miękkie masło siekamy z mąką i pozostałymi składnikami ciasta i wyrabiamy.
2. Ciastem wylepiamy foremkę. Następnie nakłuwamy ciasto.
3. Piekarnik nagrzewamy do 200st i wstawiamy ciasto na 20min.
4. W tym czasie siekamy tofu w kostkę i skrapiamy sosem sojowym.
5. Kukurydzę, jajka, jogurt, sól i pieprz umieszczamy w naczyniu blendera i blendujemy na gładką masę.
6. Masę wylewamy do przypieczony spód i wrzucamy na wierzch tofu.
7. Całość zapiekamy jeszcze 25min.
8. Rewelacyjnie będzie smakowała z sałatką lub świeżą rukolą.
Smacznego!