Kukurydziana tarta z tofu

Kukurydziana tarta z  tofu

Ostatnio nie mam smaku na dania mięsne, najpewniej dlatego, że czuć w powietrzu wiosnę i marzą mi się świeże warzywa. Jednak na te muszę jeszcze poczekać. Pozostało mi więc zadowolić się tym co jest. Ta kukurydziana tarta z tofu jest rewelacyjna, sycąca wyrazista i bardzo szybka w przygotowaniu. Polecam również tym, którzy nie przepadają za tofu bo w tej odsłonie możecie się do niego przekonać.

Zdjęcie - Kukurydziana tarta z  tofu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 1 klasyczna forma do tarty

Czas przygotowania: 1h15min

Poziom trudności: 5/10

SKŁADNIKI:

Na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej (3 łyżki mąki najlepiej zastąpić mąką kukurydzianą, dla bardziej chrupiącego spodu)
  • sól
  • pieprz
  • duża szczypta cayenne
  • 85 g miękkiego masła
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 jajka
  • 1 małe opakowanie jogurtu greckiego
  • ¼ łyżeczki soli
  • Świeżo mielony pieprz
  • Ser tofu
  • 5 łyżek ciemnego sosu sojowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Miękkie masło siekamy z mąką i pozostałymi składnikami ciasta i wyrabiamy.

2. Ciastem wylepiamy foremkę. Następnie nakłuwamy ciasto.

3. Piekarnik nagrzewamy do 200st i wstawiamy ciasto na 20min.

4. W tym czasie siekamy tofu w kostkę i skrapiamy sosem sojowym.

5. Kukurydzę, jajka, jogurt, sól i pieprz umieszczamy w naczyniu blendera i blendujemy na gładką masę.

6. Masę wylewamy do przypieczony spód i wrzucamy na wierzch tofu.

7. Całość zapiekamy jeszcze 25min.

8. Rewelacyjnie będzie smakowała z sałatką lub świeżą rukolą.

Smacznego!

Kategorie przepisów