MUFFINY OWSIANO-KOKOSOWE

MUFFINY OWSIANO-KOKOSOWE
Jeśli zrezygnujemy z dodania wiórek kokosowych na rzecz dodatkowych 5-10 dkg płatków otrzymamy muffiny zgodne z zasadami Montignac. Niestety kokos według wielu źródeł nie należy do najbardziej odpowiednich produktów w tej diecie, ale zamarzyło mi się coś kokosowego na drugie śniadanie.
Ostatnio oglądałam jeden z programów Marthy Stewart, w którym było robione ciasto ozdobione własnoręcznie wykonanymi wiórkami - czy raczej wiórami - tutaj opis jak je zrobić. Martha podała też jak łatwo otworzyć orzech kokosowy.
Najpierw należy odlać płyn. W tym celu szpikulcem do lodu lub śrubokrętem należy zrobić dziurę (na orzechu są takie trzy plamki ciemnego koloru - jedna z nich powinna być w miarę cienka). Do kubeczka wylać płyn z orzecha, przecedzając go przez sitko. Orzech wstawić do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni i piec aż zacznie pękać (około pół godziny). Teraz wystarczy stuknąć orzech młotkiem - powinien rozpaść się na kawałki.
Zdjęcie - MUFFINY OWSIANO-KOKOSOWE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Muffiny: płatki owsiane i wiórki kokosowe - Laura SKŁADNIKI:
  • 15 dkg płatków owsianych NIE BŁYSKAWICZNYCH!!!
  • 15 dkg wiórków kokosowych
  • 3 łyżki fruktozy
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka
Płatki, wiórki i fruktozę wymieszać.

Białko ubić z solą na sztywną pianę.

Delikatnie wymieszać suche składniki z pianą i mlekiem. Wyłożyć do papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez 25 minut (powinny się lekko zarumienić).

Kategorie przepisów