MUFFINY OWSIANO-KOKOSOWE
Jeśli zrezygnujemy z dodania wiórek kokosowych na rzecz dodatkowych 5-10 dkg płatków otrzymamy muffiny zgodne z zasadami Montignac. Niestety kokos według wielu źródeł nie należy do najbardziej odpowiednich produktów w tej diecie, ale zamarzyło mi się coś kokosowego na drugie śniadanie.
Ostatnio oglądałam jeden z programów Marthy Stewart, w którym było robione ciasto ozdobione własnoręcznie wykonanymi wiórkami - czy raczej wiórami - tutaj opis jak je zrobić. Martha podała też jak łatwo otworzyć orzech kokosowy.
Najpierw należy odlać płyn. W tym celu szpikulcem do lodu lub śrubokrętem należy zrobić dziurę (na orzechu są takie trzy plamki ciemnego koloru - jedna z nich powinna być w miarę cienka). Do kubeczka wylać płyn z orzecha, przecedzając go przez sitko. Orzech wstawić do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni i piec aż zacznie pękać (około pół godziny). Teraz wystarczy stuknąć orzech młotkiem - powinien rozpaść się na kawałki.
Muffiny: płatki owsiane i wiórki kokosowe - Laura SKŁADNIKI:
Białko ubić z solą na sztywną pianę.
Delikatnie wymieszać suche składniki z pianą i mlekiem. Wyłożyć do papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez 25 minut (powinny się lekko zarumienić).
Ostatnio oglądałam jeden z programów Marthy Stewart, w którym było robione ciasto ozdobione własnoręcznie wykonanymi wiórkami - czy raczej wiórami - tutaj opis jak je zrobić. Martha podała też jak łatwo otworzyć orzech kokosowy.
Najpierw należy odlać płyn. W tym celu szpikulcem do lodu lub śrubokrętem należy zrobić dziurę (na orzechu są takie trzy plamki ciemnego koloru - jedna z nich powinna być w miarę cienka). Do kubeczka wylać płyn z orzecha, przecedzając go przez sitko. Orzech wstawić do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni i piec aż zacznie pękać (około pół godziny). Teraz wystarczy stuknąć orzech młotkiem - powinien rozpaść się na kawałki.
Muffiny: płatki owsiane i wiórki kokosowe - Laura SKŁADNIKI:
- 15 dkg płatków owsianych NIE BŁYSKAWICZNYCH!!!
- 15 dkg wiórków kokosowych
- 3 łyżki fruktozy
- 2 białka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka
Białko ubić z solą na sztywną pianę.
Delikatnie wymieszać suche składniki z pianą i mlekiem. Wyłożyć do papilotek i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez 25 minut (powinny się lekko zarumienić).