ZUPA ZACIERKOWA
Zupa zacierkowa, taka typowa domowa, idealnie pasująca na jesienne obiadki.
Składniki:
- por
- kawałek selera
- marchew
- pietruszka
- 2-3 szt.skrzydełek kurzych
- 3-4 ziemniaki
- 3-4 łyżki zacierki makaronowej
- parę plasterków boczku wędzonego
- majeranek
- ziele angielskie
- liście laurowe
- sól,pieprz
Marchewkę i niedużą pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach.Warzywa podsmażyłam na maśle na patelni i dodałam do zupy.
Po około 30 minutach wyjęłam pora, selera i kurczakai dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki.
Następnie zacierki.
Przyprawiłam solą,pieprzem i majerankiem.
Podsmażyłam na patelni pokrojony, wędzony boczek i pod koniec gotowania dodałam go do zupy.
I zupka zacierkowa gotowa.
Smacznego!