Ciasteczka z piegami

Ciasteczka z piegami

 Zdjęcie - Ciasteczka z piegami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasteczka z piegami upiekła moja przyszła bratowa. Rozpłynęły nam się w ustach i do tego rozkosznie chrupały. To bardzo zdrowa propozycja z gorzką czekoladą, orzechami i migdałami. Ciasteczka nadają się na drugie śniadanie, są doskonałe także na prezent. Zachęcam do wypróbowania, ja na pewno je upiekę!

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 kostka masła lub margaryny (musi być zimna)
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki migdałów

Zmiksować cukier, cukier waniliowy i jajko. Suche składniki wymieszać ze sobą  i jeszcze raz zmiksować. Na koniec dodać pokrojoną czekoladę, orzechy i migdały, wymieszać łyżką.

Zrobić małe kuleczki (jak orzech włoski) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierze do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C.

Zdjęcie - Ciasteczka z piegami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!



Kategorie przepisów