Ciasteczka z piegami
Ciasteczka z piegami upiekła moja przyszła bratowa. Rozpłynęły nam się w ustach i do tego rozkosznie chrupały. To bardzo zdrowa propozycja z gorzką czekoladą, orzechami i migdałami. Ciasteczka nadają się na drugie śniadanie, są doskonałe także na prezent. Zachęcam do wypróbowania, ja na pewno je upiekę!
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 kostka masła lub margaryny (musi być zimna)
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki migdałów
Zmiksować cukier, cukier waniliowy i jajko. Suche składniki wymieszać ze sobą i jeszcze raz zmiksować. Na koniec dodać pokrojoną czekoladę, orzechy i migdały, wymieszać łyżką.
Zrobić małe kuleczki (jak orzech włoski) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierze do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
Smacznego!