Tort tęczowy
Tort zupełnie bez okazji... Pomijając walory smakowe, które nie są powalające (tort jest po prostu smaczny i to wszystko), zachwyca swoim wyglądem, nie tylko dzieci. Kawałeczek takiego smakołyku wniósł bardzo dużo uśmiechu i pozytywnej energii w szarawą jesienną rzeczywistość osób dorosłych zamieszkujących w moim domu.Idealny dla wszystkich, nie tylko na urodziny, idealny bez okazji...:) Tort tęczowy*:Ciasto (6 blatów)
Ciasto
Mąkę, proszek do pieczenia i sól, mieszam, przesiewam przez sitko.
Masło ucieram mikserem na gładką i puszystą masę. Dodaję stopniowo cukier, stale ucierając. Gdy masa maślana będzie dobrze utarta dodaję, po jednym białku, miksuję.
Do utartej masy maślanej dodaję na przemian mleko i mąkę, stale miksując do całkowitego połączenia składników.
Otrzymaną masę, dzielę na 6 równych części (przy pomocy wagi kuchennej). Do każdej porcji masy dodaję barwnik spożywczy w kolorach: czerwonym, pomarańczowym, żółtym, zielonym, niebieskim i fioletowym, dokładnie mieszam do uzyskania jednolitego koloru.
Masę na ciasto przekładam do okrągłych foremek o średnicy 21 cm. Każdy blat piekę w 190 ok 15-20 min, do tzw suchego patyczka. Gotowe blaty studzę na kratce kuchennej.
Krem***
Zrobiony krem dziele na 7 równych porcji, 5 do przełożenia blatów, 2 do posmarowania góry i boków tortu.
Przekładam blaty kremem zachowując odpowiednia kolejność kolorystyczna, zaczynając od dołu: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Górę i boki tortu smaruje kremem, dekoruję tort.
Smacznego
* Przepis pochodzi stąd.** W oryginale jest 426 g cukru*** Swój tort przełożyłam kremem cytrynowym z tego przepisu (krem zrobiłam z półtora porcji).
- 226 g masła, miękkiego
- 300 g cukru**
- 5 białek
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 375 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 355 g mleka
Ciasto
Mąkę, proszek do pieczenia i sól, mieszam, przesiewam przez sitko.
Masło ucieram mikserem na gładką i puszystą masę. Dodaję stopniowo cukier, stale ucierając. Gdy masa maślana będzie dobrze utarta dodaję, po jednym białku, miksuję.
Do utartej masy maślanej dodaję na przemian mleko i mąkę, stale miksując do całkowitego połączenia składników.
Otrzymaną masę, dzielę na 6 równych części (przy pomocy wagi kuchennej). Do każdej porcji masy dodaję barwnik spożywczy w kolorach: czerwonym, pomarańczowym, żółtym, zielonym, niebieskim i fioletowym, dokładnie mieszam do uzyskania jednolitego koloru.
Masę na ciasto przekładam do okrągłych foremek o średnicy 21 cm. Każdy blat piekę w 190 ok 15-20 min, do tzw suchego patyczka. Gotowe blaty studzę na kratce kuchennej.
Krem***
Zrobiony krem dziele na 7 równych porcji, 5 do przełożenia blatów, 2 do posmarowania góry i boków tortu.
Przekładam blaty kremem zachowując odpowiednia kolejność kolorystyczna, zaczynając od dołu: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Górę i boki tortu smaruje kremem, dekoruję tort.
Smacznego
* Przepis pochodzi stąd.** W oryginale jest 426 g cukru*** Swój tort przełożyłam kremem cytrynowym z tego przepisu (krem zrobiłam z półtora porcji).