Brownie orientalne

Brownie  orientalne

Z kardamonem i wodą różaną. Mocno czekoladowe, lekkie, niczym zapieczony mus. A przede wszystkim bardzo aromatyczne. Ale mimo to - diabelskie, trochę bardziej mi smakowało:)

W każdym razie polecam, oczywiście jeśli lubicie czekoladę, kardamon i wodę różaną...mnie trochę ten ostatni składnik drażni.

Zdjęcie - Brownie  orientalne  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

źródło

Brownie z kardamonem i wodą różaną

Składniki:

  • 300g dobrej gorzkiej czekolady
  • 150g masła
  • 100-120g cukru (dałam 100g i bardzo dobrze!)
  • 75 ml wody różanej
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu
  • 4 średniej wielkości jajka
  • suszone kwiaty do dekoracji (opcjonalnie)

 

Czekoladę, masło, 1/2 porcji cukru roztopić w kąpieli wodnej. Do powstałej masy dodać wodę różaną i kardamon, dokładnie wymieszać. Jajka ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do lekko przestudzonej masy czekoladowej, dodawać porcjami masę jajeczną, dokładnie, ale delikatnie mieszając. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia, tortownicy o śr.24 cm lub kwadratowej formy o boku 20 cm). Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w 175 st.C przez 30 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia, obsypać ciasto suszonymi kwiatami.

Zdjęcie - Brownie  orientalne  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów