Brownie orientalne
Z kardamonem i wodą różaną. Mocno czekoladowe, lekkie, niczym zapieczony mus. A przede wszystkim bardzo aromatyczne. Ale mimo to - diabelskie, trochę bardziej mi smakowało:)
W każdym razie polecam, oczywiście jeśli lubicie czekoladę, kardamon i wodę różaną...mnie trochę ten ostatni składnik drażni.
Brownie z kardamonem i wodą różaną
Składniki:
- 300g dobrej gorzkiej czekolady
- 150g masła
- 100-120g cukru (dałam 100g i bardzo dobrze!)
- 75 ml wody różanej
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu
- 4 średniej wielkości jajka
- suszone kwiaty do dekoracji (opcjonalnie)
Czekoladę, masło, 1/2 porcji cukru roztopić w kąpieli wodnej. Do powstałej masy dodać wodę różaną i kardamon, dokładnie wymieszać. Jajka ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do lekko przestudzonej masy czekoladowej, dodawać porcjami masę jajeczną, dokładnie, ale delikatnie mieszając. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia, tortownicy o śr.24 cm lub kwadratowej formy o boku 20 cm). Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w 175 st.C przez 30 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia, obsypać ciasto suszonymi kwiatami.
Smacznego!