Bułeczki cynamonowo - kardamonowe królowej

Jutro jest w Szwecji tzw. "Kanelbullens dag" czyli dzień bułeczki cynamonowej. Szwedzi uwielbiają wszelkiego rodzaju wypieki z dodatkiem przypraw korzennych. Bułeczka cynamonowa doczekała się więc swojego święta, które obchodzone jest zawsze 4 października od 1999 roku. Dzień ten szczególny wprowadzony został przez tzw. Hembakningsrådet czyli Radę Domowych Wypieków. Jeśli sięgnąć nieco głębiej do historii to Rada ta powstała 4 października 1959 roku ze związków i firm spożywczych, aby zachęcać społeczeństwo do domowych wypieków.
Tak więc dzień cynamonowej bułeczki jest uczczeniem powstania Rady Domowych Wypieków. :)

Zdjęcie - Bułeczki cynamonowo - kardamonowe królowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Poza tym, dowiedziałam się dzisiaj w pracy, że Szwecja plasuje się na trzecim miejscu jako jeden z największych konsumentów kardamonu na świecie. Przed nią są tylko dwa kraje arabskie (kolega nie potrafił podać nazw). Sądzę, że podobnie jest ze spożyciem cynamonu, chociaż żadnych danych na ten temat nie posiadam.

Wczoraj popełniłam więc bułeczki królowej tzw. "Drottningbullar", bo zachęciła mnie do nich sama nazwa. Czy Królowa Sylwia ma coś z nimi wspólnego to nie wiem. Moi koledzy z pracy o bułeczkach królowej nigdy wcześniej nie słyszeli. :)

Przepis pochodzi z gazety codziennej "Metro", dostępny jest tutaj. Musiałam coś zmienić, bo nie podobało mi się wymieszanie drożdży bezpośrednio z innymi składnikami. To powoduje, że drożdże są bardziej wyczuwalne po upieczeniu. Lepiej jest zrobić zaczyn, moim skromnym zdaniem.
Poza tym ograniczyłam ilość mąki, bo te 1,5 kg w przepisie to trochę za dużo. Mniejsza ilość mąki to o wiele lepszy efekt = miękkie bułeczki i pozostające dłużej świeże.

Składniki:

ok. 1300 g mąki pszennej
100 g cukru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka kardamonu
150 g masła w temperaturze pokojowej
50 g świeżych drożdży
0,5 litra mleka
200 g masy migdałowej

2 - 3 łyżki cynamonu
50 - 100 g dżemu, o dowolnym smaku

1 jajko do posmarowania
cukier perłowy do dekoracji

Przygotowanie:

1. Przygotować zaczyn. Zagrzać 100 ml mleka w niewielkim garnuszku, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i drożdże. Wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Wymieszać 1100 g mąki, cukier, kardamon, masło, masę migdałową, sól i 0,4 litra mleka. Dodać zaczyn. Wyrabiać ciasto drewnianą łyżką lub w maszynie do czasu aż ciasto będzie odchodziło od łyżki. Dodać więcej mąki jeśli potrzeba.

3. Odstawić ciasto w misce do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

4. Podzielić ciasto na dwie części. Z każdej rozwałkować prostokąt. Posmarować każdy prostokąt lekko dżemem i posypać obficie cynamonen. Złożyć na pół po długości. Wyciąć paski o szerokości około 1-2 cm - zależy jak duże bułeczki chcemy uzyskać.

5. Nastawić piekarnik na 200 stopni C. Wyłożyć papier do pieczenia na dużej blasze.

6. Kształtować dowolne formy bułeczek. Np. paski z ciasta skręcać w "śrubę", lekko rozciągnąć i zawiązać pętelkę.
Można też kształtować ślimczaki. Kształty dowolne, wedle gustu i pomysłu.

7. Bułeczki układać na blasze w odstępach co najmniej 3 cm.

8. Każdą sztukę posmarować jajkiem i posypać cukrem perłowym.

9. Piec około 8 - 10 minut.

Smacznego!


Zdjęcie - Bułeczki cynamonowo - kardamonowe królowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Prosty chlebek z masła orzechowego bez mąki

Prosty chlebek z masła orzecho…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Manakisze – drożdżowki z za’at…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Bułeczki cztery sery ze szparagami

Bułeczki cztery sery ze szpara…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szpinakowe podpłomyki

Szpinakowe podpłomyki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowe ze śliwkami
1

Drożdżowe ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto z rurkami bez pieczenia
2

Ciasto z rurkami bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tradycyjne curry z kurczaka

Tradycyjne curry z kurczaka

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Tort truskawkowy
1

Tort truskawkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Tartaletki orkiszowe z rabarbarem

Tartaletki orkiszowe z rabarba…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pizza ze szparagami i salami

Pizza ze szparagami i salami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!