Zimowa sałatka z kapusty i buraczków



Zimowa sałatka z kapusty i buraczków
Składniki na 16 słoiczków o poj. 340ml
1kg ugotowanych i obranych buraczków
1/4 główki białej kapusty (ok.600g)
1/2kg cebuli
3 czerwone papryki
Zalewa:
4 szklanki wody
1,5 szklanki octu 10%
300g cukru
2 czubate łyżki soli
1 łyżka ziaren kminku
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
Poszatkuj kapustę. Pokrój cebulę w cienkie talarki, a paprykę w paski. Układaj warstwami w dużej misce lub garnku posypując każdą warstwę solą. Odstaw na 3-4 godziny, aby warzywa nieco zmiękły.
Po tym czasie odlej sok i dodaj starte na tarce o dużych oczkach buraczki. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie włóż do wyparzonych słoików, lekko uciskając.
Wlej do stalowego garnka ocet i wodę. Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj pod przykryciem 15 minut.
Zalej sałatkę tak przygotowana marynatą. Zakręć słoiki i pasteryzuj 25 minut.