Zimowa sałatka z kapusty i buraczków

Zimowa sałatka z kapusty i buraczków

Zdjęcie - Zimowa sałatka z kapusty i buraczków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami „Chociaż Akcja Przetwory 2011 została już zakończona ja nadal pozostaję w tym temacie. Są przecież warzywa na które sezon dopiero się zaczyna np. buraczki czy kapusta. A i dyni jest przecież jeszcze pod dostatkiem. Dziś proponuję doskonałą zimową sałatkę z kapusty i buraczków. Jej smak chodził za mną od dzieciństwa, którego lata przypadły na okres budowania socjalizmu w Polsce. Jak to budowanie się zakończyło wszyscy wiemy i nie o tym tu będzie. Ówczesna władza w swej dobroci każdemu pracownikowi dawała tzw. deputat czyli taki przydziałowy surowiec lub produkt za darmo. I tak górnik dostawał węgiel, pracownik elektrowni energię elektryczną, a mleczarz masło. Niedaleko nas znajdowała się przetwórnia owocowo-warzywne. Jej pracownicy dostawali oczywiście sałatki warzywne i dżemy. Było tego widocznie dość dużo, bo nadmiar sprzedawali. Mój ojciec, który spotykał ich w pociągu jadąc do pracy iczęsto od nich kupował takie sałatki. Nam szczególnie posmakowała jedna. Do dziś ją wspominamy. Kilka lat temu przymierzyłam się do urzeczywistnienia tych wspomnień. Metodą wielu prób udało mi się ją odtworzyć, przynajmniej tak mi się wydaje. A może już dobrze nie pamiętam smaku tamtej. Tak czy inaczej sałatka jest bardzo dobra. Doskonale pasuje do pieczonej wieprzowiny lub gulaszu. Tak jak większość marynat warzywnych do spożycia będzie się nadawać dopiero po upływie około 6 tygodni. Nabierze też wówczas ładnego buraczkowego koloru.
Zdjęcie - Zimowa sałatka z kapusty i buraczków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zimowa sałatka z kapusty i buraczków

Składniki na 16 słoiczków o poj. 340ml

1kg ugotowanych i obranych buraczków
1/4 główki białej kapusty (ok.600g)
1/2kg cebuli
3 czerwone papryki

Zalewa:
4 szklanki wody
1,5 szklanki octu 10%
300g cukru
2 czubate łyżki soli
1 łyżka ziaren kminku
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe

Poszatkuj kapustę. Pokrój cebulę w cienkie talarki, a paprykę w paski. Układaj warstwami w dużej misce lub garnku posypując każdą warstwę solą. Odstaw na 3-4 godziny, aby warzywa nieco zmiękły.
Po tym czasie odlej sok i dodaj starte na tarce o dużych oczkach buraczki. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie włóż do wyparzonych słoików, lekko uciskając.

Wlej do stalowego garnka ocet i wodę. Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj pod przykryciem 15 minut.
Zalej sałatkę tak przygotowana marynatą. Zakręć słoiki i pasteryzuj 25 minut.



Kategorie przepisów