Chleb pełnoziarnisty na melasie
Bardzo smaczny chleb o wyraźnym posmaku melasy. Miąsz był bardzo puszysty i lekki. Chleb utrzymywał świeżość nawet trzeciego dnia, i świetnie sprawdził się w formie tostów. Ciasto wyrabiało się przyjemnie. Konsystencja nadaje się zarówno do foremki jak i koszyka do wyrastania jednak jest zbyt gęsta do maszyny. Polecam.
Ilość: 1 nieduży bochenek
Poziom trudności: 4/10
Czas przygotowania: 4h
SKŁADNIKI:
- 200g mąki pełnoziarnistej
- 250g mąki pszennej typ 650
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- ¾ łyżeczki soli
- 1 szklanka maślanki
- ¼ szklanki wody
- 1 czubata łyżka melasy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce.
2. Wyrabiamy gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem z przystawkami do ciasta drożdżowego. Potrwa to około 8minut.
3. Miskę z ciastem zakrywamy folią i odstawiamy na 2h.
4. Po tym czasie ciasto odgazowujemy i formujemy bochnek, któ?y umieszczamy w foremce lub koszyku do wyrastania.
5. Bochenek nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h.
6. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 220st. Pieczemy 30min.
7. Studzimy na kratce.
Smacznego!