Polędwiczki w śliwkowym sosie z dodatkiem tymianku

Polędwiczki w śliwkowym sosie z dodatkiem tymianku

Kto powiedział, że jak śliwki- to na słodko? Jestem wielką fanką aromatycznych sosów do mięs przyrządzanych na bazie owoców. Mogą to być wiśnie, maliny, albo konfitura z czarnej porzeczki. Do tego trochę dobrego czerwonego wina, przyprawy i prosty posiłek od razu zyskuje na smaku i … klasie.

Polędwiczki w śliwkowym sosie z dodatkiem tymianku

Agata, 5 października 2011

Składniki
  • polędwica wierzowa - 2 szt
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • cebula - 1/2 szt
  • czosnek - 1 ząbek
  • tymianek - 3 gałązki
  • wino czerwone wytrawne - 1 szklanka
  • śliwki - 8 szt, węgierki
  • melasa - 1 łyżka (lub miód)
  • masło - 1 łyżka, zimne
  • kolendra - 1/4 łyżeczki, mielona
  • oliwa - do smażenia
  • sól, pieprz - do smaku
  • ocet balsmaiczny - do smaku
Sposób przygotowania

Polędwiczki oczyść z błon, pokrój w poprzek włókien na ok. 2cm. plastry. Każdy rozbij lekko pięścią, oprósz mąką, posól, popieprz i usmaż (krótko) na złoty kolor na oliwie. Mięso odstaw w miseczce, aby odpoczęło.

Na patelnię po smażeniu mięsa wlej odrobinę oliwy, zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone w ćwiartki śliwki, duś aż puszczą sok. Dolej wino, tymianek, kolendrę oraz melasę i smaż tak długo, aż sos uzyska dość gęstą konsystencję. Dolej płyn, jaki zebrał się w miseczce z mięsem, opraw do smaku solą i pieprzem. Gdy już wyłączysz ogień pod patelnią, dodaj zimne masło- sos zyska kremową konsystencję i piękny połysk.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy