Tapas - sałatka rosyjska

Tapas - sałatka rosyjska

Tapa, to po hiszpańsku "przykrywka". Niegdyś hiszpańscy oberżyści przykrywali kieliszki wina kromkami chleba, aby osłonić je przed kurzem i owadami. Ktoś kiedyś musiał wpaść na pomysł, by taki kawałek chleba uwieńczyć cząstką sera, czy plasterkiem szynki. Te dodatki szybko stały się czymś powszechnym i stopniowo zaczęły powstawać bary tapas, które je serwowały. Miejsca, do których ludzie przychodzili, by z przyjaciółmi kosztować drobnych kęsów jedzenia, popijając je zimnym sherry, szybko zaczęły być modne, a ich oferta stawała się coraz bardziej różnorodna i finezyjna. Oprócz prostych do przygotowania tapas, jak solone migdały, czy marynowane oliwki zaczęły pojawiać się smakołyki wymagające nieco więcej zachodu. Dzisiaj przygotowuje się je z owoców morza, serów, mięsa, pieczonych warzyw, a do tego podaje się duży wybór sosów i dipów.

Ja przygotowałam sałatkę rosyjską, bo jest to jedna z najpopularniejszych sałatek, które można spotkać w hiszpańskich barach przystawkowych. Jej bazą są marchewka, ziemniaki oraz zielony groszek. Pozostałe dodatki są zupełnie dowolne.  

Zdjęcie - Tapas - sałatka rosyjska  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatka rosyjska

2 jaja

1/2 kg ziemniaków

1 marchew

3 - 4 ogórki kiszone

120 g zielonej fasolki szparagowej

120 g zielonego groszku mrożonego

puszka tuńczyka w sosie własnym

8 łyżek domowego majonezu

garść oliwek

kapary

ząbek czosnku

kilka łyżek soku z cytryny

pieprz

świeży szczypiorek

Jaja gotuję na twardo.

Obrane ziemniaki wrzucam do zimnej, osolonej wody i gotuję.  Pod koniec, jak są jeszcze cały czas twarde, dodaję groszek i fasolkę pociętą na 2,5 cm kawałki. Po ugotowaniu całości (ma być jędrna i twarda) przecedzam ją przez sitko i przelewam zimną wodą.

Ziemniaki kroję na mniejsze kawałki. Wrzucam wraz z groszkiem i fasolką do miski. Dodaję odcedzonego tuńczyka i delikatnie wszystko razem mieszam. Na wierzchu rozsypuję obraną marchewkę pokrojoną w cienkie paski. Wsypuję kapary, przepołowione oliwki, plasterki ogórków kiszonych. Rozkładam pokrojone na ćwiartki jajka.

Majonez rozrzedzam sokiem cytryny. Dodaję do niego zmiażdzony ząbek czosnku oraz swieżo zmielony pieprz, mieszam i układam na sałatce. Wierzch sałatki posypuję posiekanym szczypiorkiem.

* źródło - "Tapas" Susanna Tee, wyd. Parragon

Kategorie przepisów