Sodę oczyszczoną rozpuścić w mleku i połączyć z resztą składników. Zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części. Jedna rozwałkować i przenieść do tortownicy. W piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni upiec na jasnozłoty kolor.
Kolejny serniczek z serii - na ciasteczkach digestive :) Bardzo lubię piec serniki, co widać po moim blogu :) Przepis na ten pożyczyłam od Dorotus. Sernik jest smaczny, mokry i ladnie pachnie ! :) Składniki są na małą tortownicę, ja zrobiłam w średniej i wyszedł troszkę za niski, ale i tak nam się podoba i smakuje :)
Serek ubić aż będzie gładki, dodać cukier puder, proszek budyniowy. Cały czas miksując wbić jajka.Białą czekoladę rozpuścić na parze. Dodać do masy serowej i zmiksować.
Wracając do babeczek, kluczem do sukcesu jest użycie bardzo mocno dojrzałych bananów - im brzydsze tym lepiej;) Dzisiejsze babeczki, to taki akt litości nad bananami, które z dnia na dzień coraz bardziej straszyły swoim wyglądem.Jako, że te babeczki zawierają niedużo masła i nie są zbyt słodkie, polałam je mleczną czekoladą i podałam z lekko słodką, trochę ubitą śmietanką 30%.
Drożdże mieszamy z cukrem - zostawiamy do rozpuszczenia. Dodajemy później szklankę letniego mleka, 100g mąki i szczyptę cukru. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.Żółtko ubijamu z jajkiem i cukrem. Dodajemy do wyrośniętego zaczynu. Dodajemy resztę mąki i dokładnie mieszamy. Dodajemy stopione masło i dalej mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Smaczne ciasto z dodatkiem coca-coli ,mokre i pulchne choć dość ciężkie i jest syte. Wszystkim smakowało polecam... oj wciąga bardzo więc uważajcie :-)
Sałatka z cukinii na zimę z dowolnymi ziołami, podpowiedziała mi jedna osoba z GP pytają mnie przy moim wpisie ogórkowej sałtki czy można zrobić tak cukinie zamiast ogórków. I postanowiłam zrobić ją tylko nie z koperkiem lecz z ziołami i proporcje też trochę inne bez ostrej papryczki i powiem wam że wyszły super przed pasteryzacją i po polecam
Mocno czekoladowe brownies bardzo ciężkie i syte, z mocnym smakiem czekolady. Początkowo rośnie a potem opada, jak również pęka w czasie pieczenia. Ale jego smak nadrabia wszystko bardzo polecam osoba które lubią czekoladę :-)
Chrupiąca skórka tarty i mokre nadzienie z delikatnym posmakiem cukinii oraz wyraźnym smaczkiem fety. Podawać jako przekąskę na ciepło czy zimno. Mi zastąpiła śniadanie i kolacje :-) polecam
Kolejna propozycja do akcji lodowej na durszlaku. Lody tym razem kawowe aksamitne i jakie jedwabiste. Naprawdę smaczne, choć kawy nie lubię i nie piję to lody naprawdę wyszły pyszne. polecam
Kiszone cytryny bardzo aromatyczne - wspaniały dodatek do mięs ryb czy sosów lub innych potraw. Oczywiście nie nadają się do bezpośredniego spożycia ale jako dodatek są wyśmienite - polecam.
Wafelki podobne w smaku do wafelków knoppers znalazłam na tym blogu trochę zmieniłam bo zabrakło mi orzechów. Wyszły pyszne a na drugi dzień po leżakowaniu w lodówce przez noc jeszcze lepsze. Chrupiące i takie jak powinny być - sami oceńcie :-) polecam
Zapiekane grzybki w śmietanie pod pierzynką ciągnącego sera mozzarella aż w ustach się rozpływa. Choć grzybków dużo nie uzbierałam to na tą potrawę choć wystarczyło :-)
Dzisiaj w sklepach niczego nie brakuje. Batoniki, czekolady z różnymi dodatkami, gotowe ciasta. Jednak ja ZAWSZE wolałam te domowe słodycze. Do dziś pamiętam smak przygotowywanego przez Mamę bloku czekoladowego, owsianek (przepis), szyszek z ryżu preparowanego, ciasta z kaszą manną, kozich bródek, tortu z płatków owsianych z mnóstwem bakalii i naj naj najulubieńszego ciasta z krówek (przepis). Pamiętam też szyszki owsiane, ale zupełnie inne od tych. Te są mocno śmietankowe, pyszne...aż żałowałam, że zrobiłam tylko jedną porcję:)