Butterscotch pecan cheesecake
Kolejny serniczek z serii - na ciasteczkach digestive :) Bardzo lubię piec serniki, co widać po moim blogu :) Przepis na ten pożyczyłam od Dorotus. Sernik jest smaczny, mokry i ladnie pachnie ! :) Składniki są na małą tortownicę, ja zrobiłam w średniej i wyszedł troszkę za niski, ale i tak nam się podoba i smakuje :)
Zapraszam na serniczek :-)
Składniki na spód:
*150g ciastek digestive (Dorotka podaje ciastka w ciemnej czekoladzie, ja zrobiłam ze zwykłych)
*50g roztopionego masła
Ciastka rozdrobnić i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyc folią aluminiową, masę ciasteczkową wcisnąć na dno i schłodzić w lodówce przez około pół godziny.
Składniki na masę serową:
*500g sera twarogowego śmietankowego (ja dałam taki gotowy do wypieków)
*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
*80g cukru drobnego
*2 jajka
*1 łyżka pszennej mąki
*60g orzechów pecan, posiekanych i podpieczonych - u mnie orzechy włoskie
Wszystkie składniki wymieszać. Na końcu dodać mąkę i posiekane,podpieczone orzechy. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy. Piec w temperaturze 160 stopni przez 45 minut.
Składniki na butterscotch:
*40g ciemnego brązowego cukru
*40g masła
*1 łyżka śmietany kremówki
Sos butterscotch zrobić roztapiając wszystkie składniki w garnuszku do gładkości (szybko gestnieje) i wyłożyć na upieczony sernik.
Sernik najlepiej schłodzić w lodówce przez noc .
Smacznego :)