Butterscotch pecan cheesecake

Butterscotch pecan cheesecake

Kolejny serniczek z serii - na ciasteczkach digestive :) Bardzo lubię piec serniki, co widać po moim blogu :) Przepis na ten pożyczyłam od Dorotus. Sernik jest smaczny, mokry i ladnie pachnie ! :) Składniki są na małą tortownicę, ja zrobiłam w średniej i wyszedł troszkę za niski, ale i tak nam się podoba i smakuje :)

Zapraszam na serniczek :-)

Zdjęcie - Butterscotch pecan cheesecake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na spód:

*150g ciastek digestive (Dorotka podaje ciastka w ciemnej czekoladzie, ja zrobiłam ze zwykłych)

*50g roztopionego masła

Ciastka rozdrobnić i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyc folią aluminiową, masę ciasteczkową wcisnąć na dno i schłodzić w lodówce przez około pół godziny.

Składniki na masę serową:

*500g sera twarogowego śmietankowego (ja dałam taki gotowy do wypieków)

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

*80g cukru drobnego

*2 jajka

*1 łyżka pszennej mąki

*60g orzechów pecan, posiekanych i podpieczonych - u mnie orzechy włoskie

Wszystkie składniki wymieszać. Na końcu dodać mąkę i posiekane,podpieczone orzechy. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy. Piec w temperaturze 160 stopni przez 45 minut.

Składniki na butterscotch:

*40g ciemnego brązowego cukru

*40g masła

*1 łyżka śmietany kremówki

Sos butterscotch zrobić roztapiając wszystkie składniki w garnuszku do gładkości (szybko gestnieje) i wyłożyć na upieczony sernik.

Sernik najlepiej schłodzić w lodówce przez noc .

Smacznego :)

 

Zdjęcie - Butterscotch pecan cheesecake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Butterscotch pecan cheesecake - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów