Grzyby w śmietanie
Zapiekane grzybki w śmietanie pod pierzynką ciągnącego sera mozzarella aż w ustach się rozpływa. Choć grzybków dużo nie uzbierałam to na tą potrawę choć wystarczyło :-)
- 30 dag grzybów
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 kulka sera mozzarella 125 g
- sól, pieprz do smaku
Świerze grzyby grzyby oczyścić i podgotować, następnie cebulę pokroić w piórka i usmażyć na małej ilości tłuszczu - przełożyć na talerzyk. Grzyby wrzucić na patelnię z minimalna ilością tłuszczu i smażyć ok 20 minut dodać cebulkę i przyprawy. Wszystko wymieszać zdjąć z ognia i wbić jajko oraz dodać śmietanę i szybko wymieszać. Ponownie wstawić na gaz i smażyć jeszcze chwilę . Kokilki wysmarować tłuszczem i przełożyć do niech przygotowane grzybki. Zetrzeć ser i posypać - zapiekać w nagrzanym piekarniku ok 5 - 10 minut do rozpuszczenia się sera i podawać.
Smacznego
i jeszcze kilka fotek...