Sernik z białą czekoladą
Biała czekolada, biały serek, biała śmietana i do tego ciasteczkowy spód... to musi być pyszne ....
Przepis zaczerpnęłam ze zbiorów Asiulini, ale trochę go zmodyfikowałam.
Składniki na spód:
*100 g ciasteczek digestive
*50g masła
Składniki na masę serową:
*500g kremowego serka
*3 jajka
*1 tabliczka czekolady białej (100g)
*125g cukru pudru
*1 łyżka proszku budyniowego waniliowego
na polewę śmietankową:
*200 ml kwaśnej śmietany 22%
*2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Zmielić ciasteczka na okruchy, dodać masło i wyrobić. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód tortownicy (wyłożonej folią aluminiową) i włożyć do lodówki w celu schłodzenia.
Serek ubić aż będzie gładki, dodać cukier puder, proszek budyniowy. Cały czas miksując wbić jajka.Białą czekoladę rozpuścić na parze. Dodać do masy serowej i zmiksować.
Masę serową wyłożyć na przygotowany i schłodzony spód ciasteczkowy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i na tyle sztywna, że polewa w nią nie wsiąknie.
Ubić śmietanę z cukrem pudrem i wyłożyć na górę sernika, rozsmarować równomiernie. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut.
Sernik ostudzić, następnie włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Smacznego :)