Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

Biała czekolada, biały serek, biała śmietana i do tego ciasteczkowy spód... to musi być pyszne ....

Przepis zaczerpnęłam ze zbiorów Asiulini, ale trochę go zmodyfikowałam.

Zdjęcie - Sernik z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na spód:

*100 g ciasteczek digestive

*50g masła

Składniki na masę serową:

*500g kremowego serka

*3 jajka

*1 tabliczka czekolady białej (100g)

*125g cukru pudru

*1 łyżka proszku budyniowego waniliowego

na polewę śmietankową:

*200 ml kwaśnej śmietany 22%

*2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Zmielić ciasteczka na okruchy, dodać masło i wyrobić. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód tortownicy (wyłożonej folią aluminiową) i włożyć do lodówki w celu schłodzenia.

Serek ubić aż będzie gładki, dodać cukier puder, proszek budyniowy. Cały czas miksując wbić jajka.Białą czekoladę rozpuścić na parze. Dodać do masy serowej i zmiksować.

Masę serową wyłożyć na przygotowany i schłodzony spód ciasteczkowy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i na tyle sztywna, że polewa w nią nie wsiąknie.

Ubić śmietanę z cukrem pudrem i wyłożyć na górę sernika, rozsmarować równomiernie. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut.

Sernik ostudzić, następnie włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Smacznego :)

Zdjęcie - Sernik z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów