Brownies cappuccino
Pyszne mokre ciasto z aromatem cappuccino syte i pyszne takie jak lubię :-) a mój mały synek nie mógł się od niego oderwać ... polecam
Forma kwadratowa 23cm
- 200 ml słodkiej śmietany
- 100 g czekolady mlecznej + 100 g do polania
- 100g czekolady gorzkiej
- 200 g masła
- 6 jajek
- 2 szklanki maki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 paczka cappuccino
- 1/4 szklanki likieru czekoladowego
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
W śmietanie wymieszać cappuccino oraz kawę na jednolitą masę, dodać likier - wymieszać i odstawić. Następnie rozpuścić masło razem z cukrem, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masła - wymieszać, przestudzić lekko masę. Jajka roztrzepać i dodać do przestudzonej masy czekoladowej szybko wymieszać. Teraz dodać wymieszane cappuccino w śmietanie i zmiksować składniki. powoli wsypać mąkę - miksując do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak powstałą masę wylać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 30minut. Po upieczeniu wyjąc z piekarnika i przestudzić, następnie wstawić do lodówki na noc do porządnego schłodzenia.
Trzecią tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować nią ciasto.
Smacznego