Orzechowiec
Ciasto:
50 dag maki
20 dag cukru
20 dag masła
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa:
30 dag posiekanych orzechów włoskich
10 dag cukru
10 dag masła
2 łyżki miodu
Krem:
1 budyń śmietankowy
1,5 szklanki mleka
1 kostka masła
15 dag cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
1. Sodę oczyszczoną rozpuścić w mleku i połączyć z resztą składników. Zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części. Jedna rozwałkować i przenieść do tortownicy. W piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni upiec na jasnozłoty kolor.
2. Wszystkie składniki polewy usmażyć na patelni.
3. Rozwałkować drugą część ciasta, przenieść do tortownicy i wylać an nią polewę z orzechów. Upiec.
4. Kawę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia.
5. Budyń ugotować. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać ostudzony budyń i kawę.
6. Na placek z orzechami nałożyć krem i nakryć drugim plackiem.
Jak zwykle pychotka :) Smacznego!