Co prawda nie mam zbyt wielkiego porównania , jeśli chodzi o przepisy piernikowe , ale jak dla mnie , ten był strzałem w dziesiątkę. Pierniczki wyszły pulchne i mięciutkie , w środku z marmoladą - po prostu ideał :-)
Skoro jestem już w temacie Świąt, to postanowiłam wpisać także przepis na świąteczne pierniczki. Będzie na razie bez fotek, ale jak tylko będą , wkleję :)Pierniczki są łatwe do wykonania i pięknie pachnące jak to pierniczki. Świąteczny nastrój nadchodzi. Założyłam świąteczny licznik, który pokaże ile dni pozostało do Pierwszej Gwiazdki :)
Ten weekend upłynął w zapachu pieczonego makowca, gotowanego kapuśniaku i rogalików Świętego Marcina (niestety tylko kupionych). Zarówno makowiec jak i kapuśniak robiłam po raz pierwszy. Wszystko wyszło smakowicie. Makowiec aromatyczny, miękki, mokry, taki jaki Ukochany najbardziej lubi.
Zawsze uwielbiałam jagodzianki. Kojarzą mi się z wyprawami z mamą do miasta, kiedy ja i brat byliśmy mali. Mama kupowała nam w czasie spaceru pyszne jagodzianki, przy których obowiązkowo latały ciekawskie osy. Os nie lubiłam i nie lubię, za to jagodzianki uwielbiam!
To przepis na tradycyjne szwedzkie pierniczki - dostałam kiedyś ulotkę w IKEI z przepisem. Pierniczki muszą być cienkie inaczej stwardnieją na kamień. Ale i wtedy są do uratowania - wystarczy je polukrować i odłożyć na kilka dni. Zmiękną :-)
Przymroziło ostatnio, oj przymroziło. Jakoś odzwyczaiłam się od takiego mrozu... ;) Żeby się ogrzać całą niedzielę dekorowaliśmy pierniczki. I to nie byle jakie pierniczki, bo robione wspólnymi siłami, we wspólnej wirtualnej kuchni. Atinka, Edysia i ja wraz z synkami jakiś czas temu umówiliśmy sie na wspólne świąteczne pierniczkowanie. Wybrałyśmy przepis Aganiok, który na swoim blogu podała Bea.
Na świątecznym stole prócz sernika nie może także zabraknąć tradycyjnego makowca. W tym roku zrobiłam makowiec z przepisu Asi z Kwestii Smaku. Ciasto drożdżowe jest wspaniałe, delikatne i puszyste. Długo zachowuje świeżość, a makowiec smakuje po prostu wspaniale, jest wilgotny i pyszny. Ciasto na makowiec zrobiłam praktycznie dokładnie wg przepisu, więc tak też go podaję.
Dziś przedstawiam kolejny pyszny wypiek, jaki gościł na naszym świątecznym stole. Był to miodownik wykonany wg przepisu Agnieszki z Kuchni nad Atlantykiem. Miodownik wyszedł po prostu wspaniały! Przepyszne, pachnące miodem ciasto, wspaniały grysikowy krem i ta polewa orzechowo - miodowa...mmm... pyszności! Ciasto najlepiej wykonać kilka dni wcześniej, warstwy zmiękną i zwilgotnieją. Wspaniałe, serdecznie polecam nie tylko od święta.
Upiekłam chlebek - wieniec słonecznikowy. Wyszedł pyszny, naprawdę był prosty i „przyjazny” w produkcji, a chrupiące podprażone na patelni pestki słonecznika czynią go wyjątkowym. Na pewno jeszcze nie raz go upiekę. Mam nadzieję, że Wam również smakował! Mój ma takie „trójkątne” kromki, ponieważ piekłam go w formie babkowej z kominkiem.Pozdrowienia dla Weekendowych Piekarzy:)
Te finezyjne bułeczki kusiły mnie już od bardzo dawna. Ciągle jednak odkładałam ich zrobienie na później , aż w końcu o nich zapomniałam. Swego czasu pojawiły się na wielu blogach , więc prawdopodobnie większość z Was już je zna i docenia. Ja natomiast dopiero teraz mogę tak naprawdę dołączyć do grona wielbicieli - wcześniej podobały mi się ich kształty , a teraz poznałam też i wspaniały smak.
Przyszedł czas na kolejne pyszne bułeczki, jakie robiłam wraz z Atinką i Margot. Wybrałyśmy ślimaczki z Gwatemali, na które przepis Atinka znalazła u Mirabbelki. Oryginalna receptura, wg której piekłyśmy pochodzi z przepisu ze strony http://www.petras-brotkasten.de/. Jejku, jakie te bułeczki były pyszne!
Nie przepadam za drożdżówkami ze sklepu ale jagodzianki kojarzą mi się wyjątkowo dobrze. Takie, które można było kupić w szkole zawsze były mięciutkie i smaczne tylko jagód było jak na lekarstwo. Dlatego robiąc swoje jagodzianki wiedziałam, że nie pożałuję owoców.
Wypróbowałam niedawno kolejny przepis na naleśniki z bloga Atinki. Są to naleśniki szwedzkie, z mnóstwem aromatycznych przypraw: cynamonem, kardamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Wspaniale pachną i świetnie smakują.