Makowiec zwijany

Makowiec zwijany

Ten weekend upłynął w zapachu pieczonego makowca, gotowanego kapuśniaku i rogalików Świętego Marcina (niestety tylko kupionych). Zarówno makowiec jak i kapuśniak robiłam po raz pierwszy. Wszystko wyszło smakowicie. Makowiec aromatyczny, miękki, mokry, taki jaki Ukochany najbardziej lubi.

Najpiękniejszym komplementem jest to, że Ukochanemu i Synusiowi bardzo smakowało :) Dopinguje mnie to do próbowania swoich sił w pieczeniu kolejnych nowości i stwierdzam nieskromnie, że chyba nie ma już ciasta, którego nie umialabym upiec hi hi :D

I jeszcze mała prośba : jesli ktoś posiada przepis na rogale marcinowe, to bardzo poproszę :)

 

Oto makowiec:

 

Zdjęcie - Makowiec zwijany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto drożdżowe:

*3 szklanki mąki pszennej

*180 ml mleka

*150g margaryny

*6 żółtek (białka zostawić do masy makowej)

*45 dag drożdży

*6 łyżek cukru

*1,5 łyżki oleju

*pół łyżeczki soli

*1,5 łyżki spirytusu

*1 duże opakowanie cukru waniliowego

 

Masa makowa:

*500g maku

*250g cukru

*100g rodzynek

*50g orzechów włoskich

*1 łyżka miodu

*olejek migdałowy do smaku

*cynamon do smaku

*1 łyżka margaryny

*skórka pomarańczowa

 

Można użyć masy makowej gotowej takiej z puszki. Ja własnie z takiej skorzystałam :)

Lukier:

pół szklanki cukru pudru

*2-3 łyżki gorącej wody

 

Wykonanie ciasta drożdżowego:

1. Drożdże rozpuścić z cukrem i mlekiem, odstawić na około 15 minut.

2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

 

Wykonanie masy makowej:

1. Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zmielić.

2. Dodać pozostałe składniki .

3. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, pozostałym z ciasta.

 

Ciasto podzielić wg uznania, rozwałkować na prostokątne placki, nałożyć masę makową. Zawinąć w posmarowany olejem papier do pieczenia, zostawiając około 3 cm po obu stronach. w formie tuby. Jesli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką .

Pieczemy w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30-40 minut.

Ciasto polać lukrem, można posypać makiem lub płatkami migdałowymi.

Smacznego :)

Przepis pochodzi ze zbioru przepisów Dorotki - "Moje Wypieki". Dziękuję:)

Zdjęcie - Makowiec zwijany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Makowiec zwijany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kategorie przepisów