Pluszki - rosyjskie bułeczki

Pluszki - rosyjskie bułeczki

Zdjęcie - PLUSZKI - ROSYJSKIE BUŁECZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Te finezyjne bułeczki kusiły mnie już od bardzo dawna. Ciągle jednak odkładałam ich zrobienie na później , aż w końcu o nich zapomniałam. Swego czasu pojawiły się na wielu blogach , więc prawdopodobnie większość z Was już je zna i docenia. Ja natomiast dopiero teraz mogę tak naprawdę dołączyć do grona wielbicieli - wcześniej podobały mi się ich kształty , a teraz poznałam też i wspaniały smak. Tyle tylko , że zamiast maku do środka dałam masę serową , bo to moja ulubiona , ale oczywiście można wybrać co się chce - orzechy , cynamon , dżem...
Przepis zaczerpnęłam od Agnieszki z Kuchni nad Atlantykiem , a oryginał pochodzi z rosyjskiego forum.

Ciasto:
- 325 ml letniego mleka
- 50 g roztopionego masła
- 1 i 1/2 łyżeczki majonezu
- 500g mąki pszennej
- 50g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży

Nadzienie:
- roztopione masło, cukier i mak
albo:
- masa serowa (ok. 250 g zmielonego sera białego , 1 żółtko , cukier do smaku , ekstrakt waniliowy - wymieszać razem)

Drożdże rozpuścić w mleku , wlać do mąki , dodać resztę składników i dobrze wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (do podwojenia objętości).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko posypany mąką blat , podzielić na 16 równych części , z każdej uformować kulkę i zostawić przykryte wilgotną ściereczką na 5-10 minut.
Każdą kulkę spłaszczyć i rozwałkować. Posmarować rozpuszczonym masłem (lub masą serową) , posypać cukrem i makiem , a następnie zwinąć w rulonik.

Zdjęcie - PLUSZKI - ROSYJSKIE BUŁECZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Każdy rulonik naciąć po środku wzdłuż , zostawiając nie przecięte ok. 1/4 długości z każdego końca.

Zdjęcie - PLUSZKI - ROSYJSKIE BUŁECZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKońce przepleść od dołu do środka.

Zdjęcie - PLUSZKI - ROSYJSKIE BUŁECZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - PLUSZKI - ROSYJSKIE BUŁECZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. Przed wstawieniem do piekarnika spryskać wodą. Piec w temp. 190 st.C przez 20-25 minut , na rumiano.

Zdjęcie - PLUSZKI - ROSYJSKIE BUŁECZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów