Pierniczki świąteczne - przepis z IKEI

Najwyższy czas je upiec, by dojrzały do świąt.

   Zdjęcie - Pierniczki świąteczne - przepis z  IKEI  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pierniczki świąteczne - przepis z  IKEI  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


To przepis na tradycyjne szwedzkie pierniczki - dostałam kiedyś ulotkę w IKEI z przepisem. Pierniczki muszą być cienkie inaczej stwardnieją na kamień. Ale i wtedy są do uratowania - wystarczy je polukrować i odłożyć na kilka dni. Zmiękną :-)

300 g miodu,
300-400 g cukru trzcinowego
350 g masła,
300 g śmietanki kremówki
1,5 łyżki stołowej imbiru
1,5 kg mąki
1,5 łyżki cynamonu
1 łyżka goździków
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli

Miód, cukier, masło i przyprawy (można użyć mieszanki przypraw do piernika - albo zrobić własną mieszankę - ja dodaje dodatkowo mielonego kardamonu i trochę mielonego czarnego pieprzu) wymieszałam w kąpieli wodnej - powoli podgrzewając.
Po wyłączeniu gazu i przestudzeniu dodałam śmietanki a następnie stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Ciasto powinno być zwarte ale plastyczne - jak ciastolina.
Gotowe zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki - powinno tam leżeć przynajmniej 24 godziny ale może też dłużej - wtedy nabierze aromatu.
Z tej ilości ciasta wyjdzie około 500 pierniczków - muszą być cienkie! Trzeba ciasto dobrze rozwałkować, jeśli będzie się kleić do blatu wystarczy posypać go mąką.
Pierniki pieką się szybko - 10-15 minut w 175 stopniach C.

Można je polukrować i ozdobić świąteczną posypką.

 Zdjęcie - Pierniczki świąteczne - przepis z  IKEI  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pierniczki świąteczne - przepis z  IKEI  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pierniczki świąteczne - przepis z  IKEI  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miłej zabawy :-)

Przepisy z tych kategorii

Mak, powidła, biała czekolada...

Mak, powidła, biała czekolada.…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Dziwne poranki. I ciasteczka do ślicznej puszki
5

Dziwne poranki. I ciasteczka d…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Pepparkakor czyli pierniczki ze Szwecji
1

Pepparkakor czyli pierniczki z…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Pasta z pieczonego czosnku - idealna na kanapki

Pasta z pieczonego czosnku - i…

food² food²
Food Square

Chleb maślankowy na zakwasie

Chleb maślankowy na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Jogurtowy chleb szpinakowy

Jogurtowy chleb szpinakowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Oponki serowe - pyszne

Oponki serowe - pyszne

Beti Beti
kruche babeczki

Ciastka francuskie z bananem i czekoladą + film

Ciastka francuskie z bananem i…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Rozkoszne Magdalenki z zieloną herbatą matcha

Rozkoszne Magdalenki z zieloną…

food² food²
Food Square

Ciasteczka z mielonych migdałów

Ciasteczka z mielonych migdałó…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sezamki

Sezamki

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Gofry z mąki gryczanej - zdrowiej i bez glutenu

Gofry z mąki gryczanej - zdrow…

food² food²
Food Square