Jagodzianki
Zawsze uwielbiałam jagodzianki. Kojarzą mi się z wyprawami z mamą do miasta, kiedy ja i brat byliśmy mali. Mama kupowała nam w czasie spaceru pyszne jagodzianki, przy których obowiązkowo latały ciekawskie osy. Os nie lubiłam i nie lubię, za to jagodzianki uwielbiam! Dawno ich nie jadłam, oj dawno. W cukierniach nie kupuję, a sama wcześniej nie robiłam. Jest to mój pierwszy raz jagodziankowy dzięki przepisowi i zdjęciom Dorotuś. Nabrałam na nie takiej chęci i nie mogłam już dłużej zwlekać. Wyszły fantastycznie pyszne ! Super jagodzianki - polecam bardzo. Smakowały nam obłędnie, a wczoraj jeszcze mój Ukochany pytał, czy została jedna mała słodka buła ;) No, niestety po jagodziankach nie ma śladu. Jestem pewna, ze zrobię je ponownie, są rewelacyjne!
Składniki na 16 jagodzianek:
*500g mąki pszennej chlebowej (dałam pełnoziarnistą)
*1,5 łyżeczki suchych drożdży lub 14g świeżych
*szczypta soli
*1 szklanka mleka (250ml)
*1 jajko
*1/4 szklanki oleju słonecznikowego
*pół szklanki cukru
*8g cukru waniliowego
Jagodowy farsz:
*300g jagód
*3 łyżki cukru
*1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Wszystkie składniki na farsz wymieszać.
Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składaników. Zagnieść miękkie ciasto. Zostawić na około godzinę do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60g każda). Uformować bułeczki i pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek (robiłam dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę farszu jagodowego. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą bułkę umieścić złączeniem w dół na blacie i delikatnie, ale zdecydowanie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek.
Tak przygotowane jagodzianki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 220 stopni C przez około 15 minut. Wystudzić.
Polukrować : 1 szklankę cukru pudru rozetrzeć z kilkoma łyżkami gorącej wody, tak by lukier był dość rzadki. Nakładać na jagodzianki pędzelkiem.
Smacznego :)