Weekendowa Piekarnia

Weekendowa Piekarnia

Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia 73 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia 73 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W ramach Weekendowej Piekarni nr 73 Upiekłam chlebek - wieniec słonecznikowy. Wyszedł pyszny, naprawdę był prosty i „przyjazny” w produkcji, a chrupiące podprażone na patelni pestki słonecznika czynią go wyjątkowym. Na pewno jeszcze nie raz go upiekę. Mam nadzieję, że Wam również smakował! Mój ma takie „trójkątne” kromki, ponieważ piekłam go w formie babkowej z kominkiem.
Pozdrowienia dla Weekendowych Piekarzy:)

Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia 73 - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb-wieniec słonecznikowy
z przepisu Mirabbelki

składniki:

150g żytniego zakwasu
300g maki pszennej
70g mąki żytniej z pełnego przemiału
30g mąki pszennej z pełnego przemiału
200g letniej wody
100g ziaren słonecznika wcześniej podprażonego na suchej patelni
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
½ łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka soli


Mąkę wymieszać z woda, tylko żeby się z grubsza połączyły – odstawić na 20 minut. Wymieszać zakwas, miód i drożdże, dodać do mieszaniny maki, na końcu dodać sól. Wyrabiać 10-15 sekund – odstawić na 10 minut.

Dodać oliwę, wyrabiać krotko – odstawić na 10 minut.

Dodać ziarno słonecznika, krótko wyrobić – odstawić na 1 godzinę w misce wysmarowanej oliwą.

Wyjąć z miski, krótko wyrobić, uformować kulę. Dać ciastu odpocząć parę minut. Następnie w kuli ciasta zrobić zagłębienie. Najlepiej robi się je za pomocą własnego łokcia. Tak to podobno formują zawodowi piekarze. Żeby otwór nie zasklepił się w trakcie wyrastania, można go zabezpieczyć zrolowaną ścierką wysypana mąką. Całość ułożyć na blasze wyłożonej papierem, bądź wysypanej mąką desce (jeśli mamy zamiar piec chleb na kamieniu). Odstawić do wyrośnięcia.

Przed włożeniem do piekarnika naciąć dowolnie. Piekarnik podgrzać do temperatury 230°C, piec około 10 min, zredukować temperaturę do 210°C i piec jeszcze ok. 20 min do zbrązowienia skorki.

Kategorie przepisów